Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

„U očekivanju Rješenja“

Posljednjih godina praktički sam se prestao družiti s običnim ljudima, uglavnom se družim s doktorima. Evo jedne pričice o tome kako sam čekao Godota, pardon Rješenje za skupi lijek.

Da li se netko od štovanih štioca ovog bloga sjeća posta pod naslovom "Peti front", objavljenog 15.svibnja ove godine, u kojemu opisah početak prikupljanja potrebne dokumentacije da mi se odobri nova, treća tura, skupog lijeka Xtandi (7.500 eurića po turi).

Ne? Ma nema veze, to je samo kao uvertira ovome što slijedi.

Elem, obavio sam nakon opisanog događaja razgovor s doktorima za rakiće, za bubrežiće i svojim urologom, pokupio od njih specijalističke nalaze, pa ponovo na PTCT.

Dobivši nalaz CT-a, iskopirah svu dokumentaciju, ubacih u plastičnu foliju i odnesoh u dnevnu bolnicu ŽB Čakovec. Ljubazna sestra mi podastre štampani formular zamolbe Povjerenstvu na potpis, ona će ga ispuniti- kaže, ja ga potpisah, pozdravismo se, pa odoh kući da čekam rješenje pomislivši na Becketta i njegovu dramu „U očekivanju Godota“.

I kad sam već izgubio svaku nadu da ću „Godota“ dočekati, krajem prošlog mjeseca supruga nosi pisamce (plava kuverta) a u njemu – odbijenac! U kojem, između ostalog, stoji i ovo:

„Temeljem priložene medicinske dokumentacije i CT nalaza u kojemu su navedene novonastale osteosklerotične lezije, utvrđujemo da pacijent ne zadovoljava kriterije za nastavak terapije navedenim lijekom.“


Nisam se posebno razočarao, u neku sam ruku očekivao takav rasplet. Treba biti realan, naše je zdravstvo u gadnoj gabuli.

Međutim, od tog dana mi se umom stalno vrti misao da napišem 'zahvalu' članovima komisije, koja bi primjerice, mogla glasiti ovako:

„Poštovani članovi povjerenstva

Primio sam Vaš zaključak u kojem me obavještavate da ne zadovoljavam kriterije za nastavak terapije navedenim lijekom (Xtandi).

Mogu Vas izvijestiti da se i nisam baš previše iznenadio.

Naime, kad je svojevremeno moj urolog ordinirao terapiju tim lijekom i spomenuo koliko stoji, rekao sam mu da bi po mom mišljenju bilo bolje da se taj novac utroši za lijek potrebit nekom mlađem bolesniku, a meni neka ordinira tabletu ili ampulu cijankalija. Taj lijek je u mojim godinama najefikasniji.

Naravno doktor se s tim nije složio, kao u tome ga sprečava Zakon, Hipokritova zakletva i tako dalje i tome slično.

Obzirom da i Vi u neku ruku dijelite mišljenje slično mojem glede a u svezi lijeka, ovim putem bih Vas zamolio da mi odobrite nabavku ovog drugog 'lijeka', kad već ova država, u kojoj glavnu riječ vode crkvenjaci/klerikalci, ne odobrava eutanaziju kojom bi mi, u slučaju da se moja bolest razvije do 'neslućenih visina', bilo omogućeno da umrem na dostojanstven način.

S poštovanjem Semper Contra“


P.S.
Prije neki dan podigao sam nalaz PSA (marker za rak prostate). Nakon što mi je uskraćen lijek, njegova se vrijednost u par mjeseci s 2,7 (max<4) popela na 11, a iskustvo mi govori da će nastaviti rasti.
Cinik u meni kaže: Semper, ne brini brigu, komisija je rekla da ti nije ništa.



Post je objavljen 23.08.2019. u 14:31 sati.