Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Ljetna kina, nekad i sad

Čini se da "tržišnu nišu" ljetnih otvorenih kina nisu pretjerano uzdrmali multipleksi koji su se u Zagrebu pojavili prije 20-ak godina .. jer, gledanje filma pod vedrim nebom je ipak posve drugačji doživljaj od onog u hladnoj (i po klimatizaciji, a i po uređenju) dvorani nekog kino centra (kad već ne možemo gledati film u nekoj maloj i intimnoj kino dvorani - vidi i jučerašnji post o kinu Grič).

Ali, ono što isto tako mogu primijetiti jest da je posljednjih desetljeća bilo dosta promjena na listi mjesta gdje su se filmovi gledali pod zvjezdanim nebom. Moja mama priča kako je kao osnovnoškolka poslije Drugog svjetskog rata gledala filmove na Trešnjevačkom placu, a vjerujem da je takvih povremenih pozornica bilo u to doba i na drugim važnijim trgovima. A 1954. se pojavilo ljetno kino Tuškanac, koje je funkcioniralo do cca 1970. kada je zatvoreno i zaboravljeno čamilo u gustišu sve do ponovnog uređenja 2012. godine otkad je ponovo tu, na veselje svih (o programu se sada brine Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, za tekuće programe pogledajte OVDJE)

U moje omladinsko doba se tokom ljeta išlo na terasu kina Lika ... no, i ta je terasa u međuvremenu zaboravljena, pogotovo otkako se u dvoranu uselio Zagrebački plesni centar. Koliko sam prije nekoliko dana uspio vidjeti sa Zakmardijevih stuba, sama terasa je u dobrom stanju. Da li znate, da li se ona posljednjih godina koristi za bilo kakve manifestacije?



Terasa bivšeg kina Lika, slikana prije nekoliko dana. Snimio: Vanja


Ako se dobro sjećam, posljednjih je godina bilo pokušaja otvaranja ljetnog kina na Prisavlju, kod "Kockice", čak možda jednom i na Kajzerici (?), kod Velesajma .. sjećam se da je i Centar za kulturu Maksimir svojevremeno prikazivao filmove kod Vidikovca u Maksimiru, a i Zrinjevac ima već podužu tradiciju ljetnih projekcija (ovih dana se tamo prikazuju filmovi posvećeni plesu). I, da ne zaboravim, unazad nekoliko godina je i Baza, kustoski kolektiv Trešnjevke, povremeno prikazivao odabrane angažirane filmove na Trešnjevačkom trgu, na prostoru tržnice.

Post je objavljen 22.08.2019. u 13:36 sati.