Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Grič (2): Od Kosmaja do rusvaja

Jučer pisah o jednom Griču ... a evo me danas ponovo sa pričom o Griču, ali nekom drugom, posve drugačijem: riječ je o kinu Grič (odnosno, nekadašnjem kinu Rex, pa Klek i poslije dugo vremena poznatom kao Kosmaj) u Jurišićevoj ulici. Ako se ne varam, to je bilo posljednje kino koje je još poslovalo u okviru zagrebačkih "Kinematografa" da bi nakon nekog vremena i ono zaplivalo tim nekim čudnim "slobodnim" vodama.
(ako želite malko virnuti u prošlost, pročitajte razgovor za tjednik "Studio" sa nekadašnjim direktorom "Kinematografa" Enverom Hadžiabdićem ostvaren 1986., a možda ćete rado pročitati i članak u "Nacionalu" o stanju u našim kinima na početku ere multiplexa 2004. ili nedavno objavljen razgovor o posljednjem zagrebačkom biljeteru u "Jutarnjem listu".)

Prema članku u "Jutarnjem listu", novi vlasnik zgrade u kojoj se nalazilo kino "Grič" više ga ne želi imati u svojem prostoru pa ostaje tek da vidimo što će se dalje dešavati sa njime. Sudeći po vanjskom izgledu, potrebna je generalna reparatura (možda čak i rušenje?) cijele zgrade, a moj jučerašnji posjet je zatekao otvorena vrata haustora pa sam čak mogao malko virnuti i u dvorište ... na žalost, nema tu lijepih prizora, tek nered i hrpa smeća.



Napušteni prostor kina Grič, snimljeno prije tjedan dana. Snimio: Vanja


O prošlosti kina, plakat postavljen zaslugom Zagreb Design Distrikta. Snimio: Vanja


U haustoru ... Snimio: Vanja


Zapuštene vitrine za plakate i izlaganje bižuterije ... Snimio: Vanja


Nered u dvorištu u koji se nekad izlazilo iz kino dvorane, a u kojem je radio i dućan sa bižuterijom "tara". Snimio: Vanja


A do nekog novog uskrsnuća te zgrade prisjetiti ću se mojih posjeta kinu "Kosmaj" odnosno "Grič" - začudo, u svojoj zbirci starih kino ulaznica sam našao tek dvije: Jednu kada sam sa roditeljima i sestrom 07.09.1975. gledao film "Tarzan - kralj džungle" te iz 22.07.1990. kada sam u njemu gledao "Veliko plavetnilo". Između tih godina je kroz to kino prošlo mnoštvo westerna, kung fu i soft porno filmova koje sam ipak najčešće gledao u meni bližim kina poput "Partizana" i "Studija".



Snimio: Vanja


P.S. Ako vas zanima generalna prošlost zagrebačkih kina pročitajte OVAJ tekst na mojem blogu kojeg sam napisao 2011. godine.


Post je objavljen 21.08.2019. u 14:25 sati.