Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iusbloger

Marketing

Neispunjenje predugovora o prodaji stana

Postovani,u 12.mj.2015.g. potpisali smo predugovor za kupnju stana.Posto papiri za stan nisu bili do kraja rijeseni prodavatelj se u predugovoru obvezao da ce u roku 105 dana rijesiti papire, ukoliko ih ne rijesi da ce nam vratiti danu kaparu od 10000kn.Taj rok je premasen za 6mj.Prodavatelj je mailom obavjesten da odustajemo od kupnje stana i selimo se u roku 7 dana iz tog stana u kojem smo bili od potpisivanja predugovora.Taj predugovor je ovjeren kod javnog biljeznika.Da li nam je prodavatelj duzan vratiti tu kaparu i koliko?
..............................................
Slijedom sadržaja upita i zakonskih odredbi-neispunjenje ugovora-po kojem se javljate kao kupac-s danom kaparom-vi imate izbor-zahtijevati ispunjenje-ukoliko je moguće,
tražiti naknadu i vraćanje dane kapare
ili tražiti vraćanje dvostruke kapare
------------------------------
Izvadak iz Zakona o obveznim odnosima
NN 35/05, 41/08, 125/11, 78/15

1. Kapara
Vraćanje i uračunavanje kapare
Članak 303.
(1) Ako je u trenutku sklapanja ugovora jedna strana dala drugoj stanovit iznos novca ili stanovitu količinu drugih zamjenljivih stvari kao znak da je ugovor sklopljen (kapara), ugovor se smatra sklopljenim kad je kapara dana, ako nije što drugo ugovoreno.
(2) U slučaju ispunjenja ugovora kapara se mora vratiti ili uračunati u ispunjenje obveze.
(3) Ako što drugo nije ugovoreno, strana koja je dala kaparu ne može odustati od ugovora ostavljajući kaparu drugoj strani, niti to može učiniti druga strana vraćanjem dvostruke kapare.
Neispunjenje ugovora
Članak 304.
(1) Ako je za neispunjenje ugovora odgovorna strana koja je dala kaparu, druga strana može po svojem izboru zahtijevati ispunjenje ugovora, ako je to još moguće, ili tražiti naknadu štete, a kaparu uračunati u naknadu ili vratiti ili se zadovoljiti primljenom kaparom.
(2) Ako je za neispunjenje ugovora odgovorna strana koja je primila kaparu, druga strana može, po svojem izboru zahtijevati ispunjenje ugovora, ako je to još moguće, ili tražiti naknadu štete i vraćanje kapare, ili tražiti vraćanje dvostruke kapare.
(3) U svakom slučaju, kad druga strana zahtijeva ispunjenje ugovora, ona ima pravo i na naknadu štete koju trpi zbog zakaš¬njenja.
(4) Sud može, u slučajevima iz stavka 1. i 2. ovoga članka, na zahtjev zainteresirane strane smanjiti pretjerano veliku kaparu.
Djelomično ispunjenje ugovora
Članak 305.
(1) U slučaju djelomičnog ispunjenja obveze vjerovnik ne može zadržati kaparu, nego može zahtijevati ispunjenje ostatka obveze i naknadu štete zbog zakašnjenja, ili tražiti naknadu štete zbog nepotpunog ispunjenja, ali se u oba slučaja kapara uračunava u naknadu.
(2) Ako vjerovnik raskine ugovor i vrati ono što je primio kao djelomično ispunjenje, on može birati između ostalih zahtjeva koji pripadaju jednoj strani kad je za neispunjenje ugovora odgovorna druga strana.







Post je objavljen 19.08.2019. u 21:10 sati.