Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Phantasm III: Lord of the Dead (1994)

MV5-BNGE5-Nzc5-ZDUt-Yj-Q4-OC00-OGU0-LWE2-Yz-Et-Mj-E2-Nj-Rk-YTFj-Yjgx-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Mike i Reggie nastavljaju loviti Tall Mana, a putem otkrivaju da je invazija iz pakla i opustošavanje gradova počelo...

tall-man-1024x576

Treća instalacija Phantasma nastavlja otprilike sličnom putanjom kao i prethodnik - riječ je o još jednom road movieju gdje glavni protagonisti, Mike i Reggie, nastoje stati na kraj Tall Manu i njegovim minionsima, budući da je prouzročio podosta kaosa na široj razini. Ovoga puta Mike biva otet, a kako bi se radnja na neki način nastavila, Reggieju se na ovom putovanju pridružuju neki novi likovi, dječak Tim i ratoborna Rocky. Reggie ovdje preuzima glavnu ulogu, a u tumačenju Mikea vraća se originalni glumac, A. Michael Baldwin. Za razliku od prva dva filma, trojka je išla direct-to-video te je dobila daleko slabiju prođu, gotovo u potpunosti ostala marginalizirana i posvećena fanovima i štovateljima serijala. Ne mogu ih ni previše kriviti - Phantasm je nakon prvog dijela zabrazdio u pretežito recikliranje viđenog, stvaranjem sve više trash elemenata, što se tiče i dijaloga i scenografije, makar je i dalje za riječ o zabavnim i nemonotonim, posebnim i drugačijim filmovima od ostatka horor industrije.

MV5-BM2-Zi-Nj-U2-Mzct-Nzlk-YS00-M2-Ri-LTk1-ZGEt-ODNj-Zm-U4-NWM4-MGQx-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Nema se o ovom dijelu što previše pričati ako ste gledali prva dva (a morali ste jer zašto biste palili treći), sve starta zabavno i pomalo više humoristično nego što je drugi dio, koji je već sam po sebi skrenuo u taj neki više light motiv nego što je sama prvotna zamisao serijala. Ovome se komotno može dati i epitet akcijskog filma budući da je konstantno u nekoj dinamici i kretnji - moram pohvaliti dobre efekte, zabavnu šminku i koreografiju, interesantne nove villaine i likove, kao i česti splatteraj. Ima tu malo i Return of the Living Dead serijala što mi je također unijelo neku posebnu atmosferu i draž. No, ono što konstatno zamjeram nastavcima ovog serijala su nepovezane sekvence koje mu, makar se trudi pravdati s trashy tematikom, jednostavno ne podilaze što se tiče ozbiljnosti i finalnog dojma. Razumijem da je fanovima serijala ovo možda i najbolji dio što se tiče nastavaka, no s obzirom da sam se tek sada susreo s nastavcima, ponešto sam kritičniji i objektivniji nego što bih možda bio da sam to gledao s manje godina.

vlcsnap-2015-05-11-17h46m35s29

Bilo kako bilo, Phantasm III ne odskače previše od kvalitete serijala, slabiji je od jedinice, no tu je negdje s dvojkom, čak možda i zericu zabavniji i, kad već to moramo gledati kao prednost, humorističniji. Najbolja stvar kod serijala je koliko god odmaka s godinama između nastavaka radio, uvijek će mu se posvetiti isti glumci, vjerojatno zato što ni s kojim drugim redateljem skoro nisu ni radili.


Post je objavljen 25.08.2019. u 13:47 sati.