Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Phantasm (1979)

MV5-BZTdm-N2-Rk-ODEt-ODM4-ZS00-ZGRl-LTli-MTYt-Ym-Zm-ZWZk-MTZm-ODYx-L2lt-YWdl-L2lt

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Dječak se susreće s natprirodnim pojavama i uz pomoć svojih starijih prijatelja i brata pokušava stati na kraj Visokom Čovjeku, neobičnom i jezivom mrtvozorniku koji pljačka grobove te od žrtava pravi svoje patuljaste podanike te proizvodi ubojita oružja...

Phantasm-1979-e1553694070245

Phantasm je film kojeg sam davno gledao. To je nezavisan hororac koji je na scenu došao krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, možda i najplodonosnije ere horora, kao film s malim budžetom od strane nepoznatog redatelja Dona Coscarellija i od apsolutno anonimnih glumaca, od kojih su neki i naturščici i entuzijasti, redateljevi prijatelji. Phantasm je postao štob se reklo cult classic s vremenom, makar je na početku imao nešto slabije kritike, te je s malim budžetom od 300 000 dolara postao film koji je iznjedrio još čak 4 nastavka, od kojih je posljednji izašao prije 3 godine, s potpuno istom glumačkom postavom kao i 37 godina prije. Dakle, riječ je o prilično neobičnom filmu gdje se miješaju raznorazni motivi, gdje badass likovi imaju onu standardnu prepoznatljivost i oko kojih se vodi većina brige, u smislu razvoja njihovih osobnosti, izgleda, oružja, motiva ubijanja i drugih stvari, što je za taj period izrazito klasična stvar, ono čega manjka u većini današnjih hororaca. Negativac Tall Man tako je dobio potpun identitet (glumi ga Angus Scrimm), a njegova pojava možda je najzapaženija ostala u cijelom serijalu te je osnovica toga zašto je Phantasm postala kultna horor franšiz, makar su mu nastavci utoliko slabije i manje kvalitete. Što bi Sacherove Vještice rekle, Phantasm je totalno drukčiji od drugih - krase ga atmosfera koja je ponekad na rubu amaterizma, što joj daje dodatnu čar, odlična popratna glazba, a primjetne su i brojne scene snova i surealizma te kratkih halucinacija, koje sa svojim simpatičnim efektima filmu daju dodatnu draž.

vlcsnap-2017-08-16-22h55m08s072

Film odmah počinje žustro, s ubojstvom na groblju, od kojeg se nadalje upoznajemo s glavnim likovima: Mikeom, Jodyjem i Reggiejem, kao i s antagonistima, Tall Manom, zlim patuljcima iz pakla i ostalim nemanima. Primjetno je kako je redatelj veliki horor fan pa tako možemo vidjeti posvetu detaljima unatoč low-budget produkciji (Coscarelli je rentao filmsku opremu petkom i vraćao ju u ponedjeljak, sve kako bi preko vikenda snimao, pa na taj način samo jedan radni dan plaćao najam). Odakle inspiracija? Redatelj je zapravo sanjao cijelu filmsku premisu te ju s razvojem daljnjeg scenarija prenio na platno, a to se prvenstveno odnosi na popularno oružje serijala - leteću kuglu (sferu) s oštricama, koja je zapravo apsolutni hit serijala, makar se ne pojavljuje tako često, vjerojatno zbog zahtjevnosti izvedivosti scena s njom. Ima tu i splattera - Tall Man ima žutu krv, ima mnoštvo zanimljivih ubojstava, špricanja krvi itd. Dok je jasno da gluma nije nešto baš bajna, moram priznati da amaterski glumci stvarno nekada znaju dati čar određenim filmovima dajući svoj maksimum, a i spontanost. Naravno, film kao film ima svojih hrpu nelogičnosti, blesavih poteza, nepotrebnih scena, no i dalje ostaje zabavan i dosljedan toj nekoj posebnoj atmosferi, popraćenoj odličnim soundtrackom.

phantasm-featured-pic

Phantasm definitivno nije film za šire mase, već više za zaljubljenike žanra koji će u njemu pronaći svu onu nostalgičnu crtu koje su nosili filmove kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih - potpunu žanrovsku posvećenost, splattera, jakih negativaca. Ima dosta rupa i bedastih stvari, kao i ponekad vrlo diskutabilne glume, no riječ je o prilično dobrom filmu kojega u mnogim aspektima ipak nije pogazilo vrijeme. U svakom slučaju pohvale za originalnost sadržaja.

Post je objavljen 19.08.2019. u 13:47 sati.