Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

EX-BEATLE U NOVOJ INKARNACIJI POSTAJE DURANOVAC


Škotlanđanin Stuart Sutcliffe, kako mnogima nije poznato, originalni je bas gitarist grupe The Beatles. Napustio je band prije nego li je postao svjetski poznat, kako bi nastavio svoju karijeru kao likovni umjetnik, pošto je prvotno studirao na liverpulskom umjetničkom koledžu. Upravo se njemu i Lennonu pripisuje, da su iznašli ime grupe, po uzoru na američke The Crickets, čiju su glazbu obojica voljeli. (U prethonoj inkarnaciji Krešimir Mišak bio je zakratko član te grupe, o čemu sam nedavno pisao.)
Dok je svirao početkom 60tih sa Beatlesima u Hamburgu, bio se upoznao sa umjetničkom fotografkinjom Astrid Kircherr, sa kojom se zaručio. Po napuštanju grupe, upisao je Umjetnički koledž u Hamburgu, gdje mu je mentor bio Eduardo Paolozzi, kasniji pop artist – govorio je kako mu je Sutcliffe bio jedan od najboljih studenata. Već je odranije dobivao pohvale za svoje likovne uratke, u stilu apstraktnog ekspresionizma.
Za vrijeme studija u Njemačkoj, Sutcliffe je počeo ispoljavati određene zdravstvene tegobe – teške glavobolje, te osjetljivost na svjetlo. U travnju 1962. godine, kolabirao je usred predavanja, nakon što se žalio na bolove u glavi. Njemački doktori su ga pregledali više puta, no nisu uspjeli otkriti uzrok njegovih glavobolja. Nakon što je ponovo kolabirao 10. travnja, bio je odvežen u bolnicu, međutim umro je u kolima hitne pomoći, na putu za bolnicu. Kao uzrok smrti kasnije je bio naveden izliv krvi u mozak, teško krvarenje u desnoj moždanoj ventrikuli.
Image and video hosting by TinyPic
Slučaj inkarnacije Stuarta Sutcliffe-a, po mojem mišljenju pripada među tzv. „crosover lives“, dakle, gdje se životi dvaju osoba 'preklapaju', odnosno gdje se duša neko vrijeme prije smrti rascijepi, te naseli tijelo novorođene osobe, slično kao kod slučaja Ingrid Bergman. U ovom spomenutom slučaju to se desilo samo nekoliko tjedana prije smrti glumice, no u slučaju Stuarta Sutcliffe-a, to se desilo godinu i deset mjeseci prije smrti.
John Taylor, bas gitarist slavne grupe Duran Duran rodio se 20. lipnja 1960. godine u mjestu Sollihul u Warwickshire-u. Svirao je u grupi od njenog osnivanja 1978. godine do 1997. godine, kada je nastavio sa solo karijerom, te nekim filmskim projektima. Osnovao je svoju vlastitu etiketu B5 Records, imao je glavnu ulogu u filmu Sugar Town, te u pola tuceta drugih filmova. Pridružio se grupi Duran Duran prilikom ponovnog okupljanja grupe 2001. godine, te ostao s njima (četiri od pet originalnih članova).
Kako sam nadošao na pomisao da je Stuart Sutcliffe prethodna inkarnacija John Taylora? Obojica slično izgledaju, bas gitaristi u velikim bendovima, rođeni su bliskih datuma (prvi 23. lipnja, a drugi 20. lipnja), zatim puno ime 'Stuart Fergusson Victor Sutcliffe' daje istu numerološku vrijednost kao 'John Taylor' (9). Mislim, dakle, da se radi stvarno o „crossover lives“ tipu inkarnacije.




Post je objavljen 19.08.2019. u 08:40 sati.