Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

VELA GOSPE PAŠKA





Crkva danas slavi blagdan Uznesenja Marijina koji u paškoj kulturnoj povijesti baštini višestoljetni trag.
Tome svjedoče tri velebne crkve u gradu Pagu koje časte Mariju. Crkva Marijinog Uznesenja u Starom gradu najsačuvanija je, i jedna od najstarijih romaničkih bazilika na Jadranu, koja je ujedno danas centralna crkva iz koje započinje vjernička marijanska pobožnost na otoku.


Pažani još od trinaestog stoljeća od kada postoji bazilika u Starom gradu slave Mariju, ne samo zadnjih 164. godina. Predaja o Marijinom uznesenju seže u najstarija vremena.

Na svetkovinu Velike Gospe mnoštvo vjernika iz cijelog otoka, i ne samo otoka pohode ovo Marijino svetište.

Prema katoličkoj teologiji, Marija je na nebo uznesena dušom i tijelom, o čemu je nauk 1950. godine proglasio Papa Pio XII. Tom činu koji se zbio na blagdan Svih svetih prethodila je duga tradicija stara gotovo kao i kršćanstvo, u misnim slavljima i obrednim procesijama kojima se zahvaljivalo na nebeskoj zaštiti.

Na tom tragu zahvalnosti je i kip Majke Božje od Staoga grada koji će na današnji blagdan, u procesiji od bazilike u Starom gradu, do crkve Uznesenja Marijina u gradu Pagu nositi paški mladići obučeni u narodnoj nošnji.

Paški sin don. Dario Tičić veliki štovatelj lika Marijinog je ustvrdio: "Pobožnost Pažana Mariji dodatno se vezalo uz kip. Uvijek je bila pobožnost prema Gospi, a uz kip je dobila i materijalno, izvanjsko očitovanje u zajedništvu i okupljanju puka oko Gospinog kipa pred kojim su uslišane molitve brojnih Marijinih štovatelja."




Post je objavljen 15.08.2019. u 11:30 sati.