Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ggirry2

Marketing

Hallgrimur Helgason: Vodič za uredan život: mali savjeti profesionalnog ubojice

Simpatičan krimić s podosta humora. Najsmješnije je što je islandski književnik za glavnog lika odabrao našeg sunarodnjaka, Tomislava Bokšića. Tom, zvani Toksični, je profesionalni ubojica koji radi za hrvatsku mafiju. Ordinira uglavnom po SAD-u, a iskustvu u ubijanju je stekao u Domovinskom ratu.
Smiješno? Pa je, ali da nisam Hrvat bilo bi mi puno više. Ovako nisam siguran čime smo to zaslužili. No, priznajem, čitanje me zabavilo.
Iznenađuje kako je dobro H.H. proučio našu prošlost i sadašnjost, u nekoliko sam navrata provjeravao da nije neki pseudonim. Ali nije.

Početak:
„Mati mi je dala ime Tomislav, a otac mi se prezivao Bokšić. Poslije prvih tjedan dana u SAD-u postao sam Tom Boksic. A odatle i Toxic, Toksični.“

Završetak:
„Što se dalje zbiva, ne bih točno znao.“


Jedan zgodni citat, jer nema ih baš puno:
„Zbilja se moram probijati kroz jebeni Stari zavjet. Jest da ima sasvim zgodnih priča, ali velika se većina svodi na proizraelska sranja o plemenskim zavadama i pograničnim sukobima. Kako je taj i taj gospodin Laktaš izgurao tog i tog Palestinca ili Filistejca sa svojeg teritorija. Slične stvari danas gledamo na vijestima. Ekipa se do dan-danas nije maknula od Starog zavjeta. Trebali bi bar malo zaviri u Novi. Zato je Isus okej, iako mi je teško progutati ideju da Mu trebamo predati svoje grijehe pa neka se On dalje bakće. To mi je pomalo prljavo. A i tip sigurno ima posla preko glave. Kao da sve svoje smeće odneseš u crkvu i samo ga istovariš kraj oltara. Ili je to možda i poanta. Crkva kao reciklažni kontejner.„Post je objavljen 12.08.2019. u 12:53 sati.