Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mecabg

Marketing

Ograde...

Priče iz kokošinjca
Ograde…


Rano jutro.
Puran Paja istrčao na livadu. Kljucnu dva tri puta. Što je valjalo pojeli su, ostala samo neukusna trava, gorka ili kiselkasta. Posle spavanja proteže krila, širi ih da poleti koliko može. Od ove hrane se ugojio pa izgubio elastičnost.
Na nekoliko metara dalje, iza prečke sočna, nepokošena trava. Razmahnu krilima, preleti prečku i kljuc, kljuc, ukusna je.

Zove svoje jato, maše veselo prijatelju petliću da dođe sa svojima. Prečka smeta.
Tog trenutka izlazi gazdarica koja ih služi, donosi im hranu, vodu, čisti, čuva mališane… posluga živine jednom reči.
Gleda je puran Paja sretno.
Maše joj da vidi što je pronašao, ali ona ne shvata. Malo je glupava kad je u pitanju hrana za živinu, ali njihova je. Maše puran, sav se zajapurio da joj pokaže. Ona ništa. Gleda levo desno, zaviruje u kokošinjac. Vidi se da je zabrinuta. Razdera se Paja, mrtve da probudi, i ona ga najzad ugleda.
Paju muka uhvatila, nije podigla prečku da svi prođu na travu, nego viče, uzela motku i preti mu. Ne shvata da je Paja pronašao hranu. Pominje neku ogradu, suseda, granice imanja. Valjda se tako ta prečka zove.
Badava joj je Paja ćurlikao, ne razume. Ograda pa ograda. Uhvatila se za tu granicu kao pijan plota…

Paji, i Glavnom Petlu je potpuno jasno, ovi ljudi su više nego čudni.
Ptica leti gde hoće, za ribu su sva mora otvorena, čak i komarci lete gde im je volja. Ovim ljudima nešto fali u glavi. Ograđuju livade sočne trave, zabranjuju da se prelaze. Nisu tako šašavi samo prema živini, nego i prema drugim ljudima. Umesto lepo da krenu gde su naumili, izmislili carine, ograde, prepreke, zabrane, čak su i more ogradili nekim nevidljim plotom koji se zove 5milja od obale.

Najsmešnije od svega je što misle da pripadaju nekoj civilizaciji, da su gospodari planete. Najobičnija trava raste gde god hoće, ne treba joj putovnica da se raširi.
E, ljudi, ljudi, nastradaćete zbog svoje gluposti mudro reče puran Paja i besno se vrati da pojede pripremljeno žito.


Post je objavljen 12.08.2019. u 06:36 sati.