Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Dijagnoza "Influencer"

"Influenceri" su osobe koje koriste društvene mreže poput Instragrama i Facebooka kako bi na sebe privlačile pažnju javnosti... (Hrvatski naziv bi valjda bio "utjecajnik" ili "utjecatelj").

Međutim, ljudi koji imaju opsesivnu potrebu na sebe na bilo koji način privlačiti pažnju i biti u centru pažnje, najvjerojatnije boluju od nekog oblika psihičkog poremećaja koji se zove "Histrionski poremećaj ličnosti" (klasifikacija prema MKB-10, F 60.4).

Naime, Instagram i slične društvene mreže su kao stvorene upravo za takve koji imaju pretjeranu potrebu za privlačenjem pažnje, i to uglavnom tako da objavljuju fotografije sebe (uglavnom "selfija") u svim mogućim pozama, situacijama i razini (raz)odjevenosti.. A dotični upravo pomoću "lajkova", (odobravajućih) komentara i broja "pratitelja" zadovoljavaju tu potrebu da budu u centru pažnje i hrane svoj ego do enormnih razmjera.

Ono što je svim "Influencerima" zajedničko, a spada upravo u simptome histrionskog poremećaja ličnosti je njihovo egzibicionističko ponašanje (potreba za pokazivanjem vlastitog tijela i tjelesnog izgleda, bilo uživo, bilo pomoću fotografija, a koje je često provokativno ili seksual(izira)no.), zatim vrlo niska tolerancija na bilo kakvu kritiku ili neodobravanje (a što se očituje u tome da sve one koji im ostave iole kritički, sarkastički ili bilo kakav drugi neodobravajući komentar nazivaju "hejterima" i smatraju "nenormalnima" ili ih blokiraju), te izuzetna nelagoda u situacijama u kojima nisu u središtu pažnje (npr. kada se "sruši" Instagram, dotični dožive živčani slom jer im nitko ne može "lajkati" selfie).

Post je objavljen 10.08.2019. u 21:41 sati.