Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iusbloger

Marketing

Način biranja predstavnika stanara

molila bi za savjet,predstavnik stanara je preminuo te bi se ja sad uhvatila tog posla međutim nemogu doći do jednog suvlasnika , naime u stanu nitko ne živi , pričuva se uredno plaća , sve što znam je ime i prezime vlasnika. Zatim ima još jedan stan gdje je vlasnik preminuo i brat i sestra su naslijedili stan , međutim u dokumentaciji zgrade vidim da stan još uvijek glasi na preminulu osobu , kako ishoditi potpise ukoliko oni ne naprave do kraja upis u zemljišne knjige?
................................................................................................
Predmetni zakon daje –za valjanost donošenja odluke-naglasak na –ne na sveukupni broj stanara-nego na većinu stanara s time da ta većina ima više od polovine sveukupne veličine stambenog prostora
Shodno tome-nije potreban pristanak svih stanara
--------------------------------------------------------------------------------

Izvadak iz Zakona o vlasništvu i drugim stvarum pravima
NN 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 129/00, 114/01, 79/06, 141/06, 146/08, 38/09, 153/09, 143/12, 152/14

Međuvlasnički ugovor
Članak 375.
(1) Uzajamni odnosi suvlasnika u svezi s upravljanjem i korištenjem nekretnine utvrđuju se ugovorom koji mora biti sklopljen u pisanom obliku (međuvlasnički ugovor).
(2) Međuvlasnički ugovor iz stavka 1. ovoga članka sadrži osobito:
- veličinu suvlasničkih dijelova nekretnine,
- uvjete i način upravljanja nekretninom,
- pobliže podatke o osobi koja će upravljati nekretninom,
- opseg poslova koje će obavljati ta osoba, odgovornost za obavljanje poslova i sl.,
- uvjete i način prikupljanja i raspolaganja sredstvima zajedničke pričuve,
- ime suvlasnika ovlaštenoga za predstavljanje i zastupanje suvlasnika prema upravitelju, odnosno trećim osobama i granice njegovih ovlasti,
- uvjete i način korištenja zajedničkih prostorija, uključujući i stan namijenjen za nadstojnika zgrade, te uređaja i zemljišta koje pripada određenoj nekretnini.
(3) Odluke koje proizlaze iz međuvlasničkoga ugovora obvezuju sve suvlasnike ako je ugovor sklopila većina suvlasnika čiji suvlasnički dijelovi čine više od polovice vrijednosti svih posebnih dijelova nekretnine.
(4) Odredbe međuvlasničkoga ugovora imaju učinak i prema suvlasniku koji je to pravo stekao nakon sklapanja međuvlasničkoga ugovora.









Post je objavljen 09.08.2019. u 23:08 sati.