Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bellistra

Marketing

Ne mogu se otet dojmu...

...da se makli nismo od vremena vrlih i vremena časnih ,kad je stihove o
Rvackoj i rvatima ispjevao Filip Grabovac tamo daleke 1747 g.
...otad su mnoge godine prošle no ćud se promjenila nije...mozda tek poneka okolnost:Da b' Rvati skladni bili, ne b' ovako žalost pili: reko, da bi sklad imali, svim bi svitom ti vladali. Na oružju junak vrli, svaki kralj ji zato grli i na službi svojoj drže, pak s' među se oni prže. Kad kralj oće da kog srve, tad Rvate meće prve, a dobitak kad se dili, tad pitaju: "Gdi ste bili?" Vino nose, vodu piju; zašto krvcu prolivaju? To goleme jesu stvari, al na njima jest grih stari. Gdi postanu godi rati, svaki kralj ji zove brati, a kada se oni smire, nikakve su, vele, vire.

Ne miluje neg već kara, žive peče, mrtve para. Nevolja je tugu zvala, rđa bo je vrilo zala. Napala je na nje rđa, stvar ne more biti grđa. Među se se biju, kolju i u kući i napolju. Što u glavu godi vrže, to mu nitko ne istrže. Na oružje, veselo, jaki, drugi narod ne bi taki. Priuzeše zemlje, grade, jedno drugo sada krade. Dobra koja prije biše, sad se u zlo prominiše. Da bi reka, tebi paka, sad nji dila sva s' opaka. Ne poznaju roditelja nit imaju prijatelja.

Svako oće mudro da je, probuđuje vižle, laje. Svako znade odgovore, ide sa zla sve na gore. Stara ljubav nije bila, da j' rvacku nadodila; milosrđa i ljubavi sve s' okrenu u grubavi. Sluša ženu, a ne brata, što mu laje iza vrata. Stoji kao i sirota, ruglo svita i sramota: ne imade on pameti, nego samo znade kleti. Jednom lipo kako cvaju, sada kano psine laju. Ako to Bog ne providi, evo gore sve to slidi. Žalosni su kako slipi, ti pomozi, Bože lipi!

(citat iz : Cvit razgovora naroda i jezika iliričkoga aliti rvackoga)
......pa sad mozemo paragonirati vrijeme i prilike tada i sada...

Post je objavljen 07.08.2019. u 11:31 sati.