Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Pogled s berlinske krovne terase



Goste u Berlinu primamo na krovnoj terasi, neki posjetitelji bloga će se sjetiti postova ranijih godina, gore nema što nema, od ležaljki do bazena i saune, sve je to napravljeno zajedničkim trudom stanara iz nekoliko haustora, imaju oni tu i zajednička druženja, koje mi kao privremeni stanari izbjegavamo.
Jučer nam je gošća bila slikarica iz Rijeke Dijana L., koja je uspješna i nagrađivana i na drugim umjetničkim područjima. Upoznali smo je na samostalnoj izložbi prošle godine u Lovranu, prijavila je nedavno projekt i ekipi iz "Rijeka 2020-europska prijestolnica kulture", nije prihvaćen, nije joj ni odgovoreno, pa logično, ako ti ne ide u provinciji, pokušaj sreću u istinskoj prijestolnici. Zanimljivi su mi ti ljudi koji se bore i ne odustaju, eto meni, koji sam imao priznanje od sad postumno priznato velikog Duška Radovića, kao svakako jedan od najtalentiranijih mladih pjesnika, kod prve birokratizirane prepreke sam odustao, neću ni spominjati zašto sam negdje s 19 napravio šahovsku pauzu od neka tri desetljeća. Eto, nisu svi preosjetljive guzice, neki se i bore i uvijek im sreću želim.
Dijana ostaje tu još više tjedana, nama neumitno ovdje ističe vrijeme, već prekosutra valja nama na put. Zato smo joj jutros popodne organizirali vođenje gradom, uputili je koje galerije su pod muss, a koje treba izbjegavati, pokazali joj naravno i gdje može napraviti samoslik uz Brechta. Završili smo obilazak kod kupole Sony centra na Potsdamer Platzu, koja navečer stalno mijenja boje. Umjetnica je odmah primjetila, što rijetkima uspjeva, da prostor nije natkriven, Nijemci naprimjer prave veliku razliku u cijeni otkrivenog i natkrivenog prostora, Japanci su valjda zaključili da je dovoljno što većina ionako misli da je natkriveno.
Inače ova građevina što mi je tu često u kadru je poznati Fernsehturm (televizijski toranj) na Alexanderplatzu, čija se kupola, zajedno s restoranom, na radost mnogobrojnih turista, stalno lagano vrti u krug.
p.s.
Krumpir za ručak je bio izraelski, ovi što često bojkotiraju njihovu robu čine dobro djelo, valjda i zato nije preskup.

Post je objavljen 31.07.2019. u 12:09 sati.