Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Bonbonierra

Bonbonierra je bila moj najdraži dućan. Na ovoj staroj razglednici vidi se taj famozni ćošak sa ulazom u moj nekadašnji svijet slatkiša.

U Bonbonierri su slatkiši stajali u onim ogromnim, staklenim posudama. Grožđice ( rekli bi Petrinjci cvebe ) u čokoladi koje sam jela u nemjerljivim količinama, Kraševi bomboni svih vrsta, keksi, čokolade...nema čega nije bilo. Unutra sam ulazila kao u najveću svetinju. Sjećam se da je svjetlo bilo prigušeno, postavljeno tako da se šarenilo prekrasnih slastica presijavalo u svim bojama. Pa kad uđeš, prodavačica u bijeloj kuti ispunjava tvoje želje važući odabrano na onoj prastaroj bijeloj vagi sa utezima i pakira u bijele papirnate vrećice. Osim već spomenutih grožđica u čokoladi, moj je favorit bila Runolist čokolada, i to onaj mini Runolist, Kiki bomboni i Životinjsko carstvo. Mamin je očuh, kad god je dolazio k nama, dolazio debelo naoružan svim nabrojenim slatkišima; iz džepova njegovog kaputa uvijek su virile bijele vrećice koje je malo prije toga napunio u Bonbonierri.
Na policama su stajale Kraševe bombonjere; oduvijek su najljepše i najskuplje bile "Opera" i "Rimljanka s lutnjom". "Opera" je imala žarkocrvenu, ogromnu kutiju, i bila je zaista ispunjena najfinijim čokoladnim bombonima. Bajadere su posebna priča, i one su oduvijek bile vrlo skupe, ali okus vrijedi svake lipe; neusporediv je sa svim drugim čokoladnim slasticama. Njima sam se uvijek radovala više od ičeg ( ono, dobije mama od nekog u školi ili za rođendan, i onda ja to vrlo kvalitetno potrošim jer ona baš i nije bila od slatkog ).
Životinjsko carstvo tada je imalo sličice koje su se lijepile Carbofix ljepilom za likovni, nisu bile samoljepive kao sad. Mislim da sam pojela za manji kamion Životinjskog dok sam skupila album. Pa iščekivanje dok je stigao poklon - paket, koji me razočarao jer sam ja u svojoj malenoj glavi zamišljala paketinu od tko zna koliko kila slatkiša i barem jednu bombonjeru.

Danas ima za kupiti slatkiša kakvih hoćeš, uvoznih ili domaćih. Meni silno nedostaje Bonbonierra i šuškanje papirnate vrećice dok vadim cvebe ili Kiki bombone iz nje.

( fotografiju razglednice pronašla sam na nečem što se zove stare razglednice )




Post je objavljen 26.07.2019. u 20:09 sati.