Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

CRNI LABUD U JUTARNJEM LISTU



DOGAĐAJ IZVAN OČEKIVANE UGODE ČITANJA

U Jutarnjem listu od 25. srpnja 2019. koji nosi broj 7521 dogodio se crni labud, utjecaj krajnje nevjerojatnog. Čitatelji su to mogli vidjeti kao dva puta odštampane iste tekstove, iste fotke, naslove, nadnaslove, sve. Uistinu se nešto neobično događalo u digitalnoj pripremi za štampanje lista što je rezultiralo takvim iznenađenjem za čitatelja.
Nime do sedme stranice sve je u novini normalno, a zatim kreće neuobičajeno ponavljanje. Stranice osma I deveta nisu označene brojem, zatim stranice 10. , 11.,12., 13., a 14. i 15. stranica ponovo nisu označene brojevima, zatim 16.,17.,, 18., stranica, a na 19. stranici je reklama za STUDIO, a da nije označena brojem. Zatim su stranice 20., 21.,22., i 23., A onda su po drugi put u Jutarnjem tiskane stranice 16., i 17., pa po drugi put stranice 18. i 19. 20., 21., 22., 23.. stranice 24. i 25. sa tekstom NOVI VLASNICI TROKUTOVA BLAGA nisu oznaćene brojem, ali su na sredini tiskovine, no te se stranice pojavlju još jednom, ponovo bez oznake broja stranice . Zatim je tekst Biciklom oko svijeta… na 26., pa 27., koje se kasnije ponavljaju, a ponavlja se i 28.i 29. stranica s reklamom za zglobove koja nije označena brojem. Naglašavam stranice koje nisu označene brojem, što može a i ne mora biti uzrok pogreške dvojne objave. Digitalna priprema naime apsorbirala je ono što je računalu bilo zadano.


Evo na fotofrafijama nekoliko primjera duplih stranica - duplih tekstova u Jutarnjem od 25.7. 2019.


Fotke:M.Zouhar Zec














Crni Labud, prema autoru istoumene knjige Nassimu Talebu, zagonetan je upravo radi slabe predvidljivosti i snažnog učinka. Atipičan je, jer nadilazi okvire redovnog očekivanja, njegov je učinak ekstremsn, a ljudska priroda upučuje na izmišljanje naknadnih objašnjenja zašto se događaj dogodio. Tako se događaj čini objašnjivim i predvidljivim.
No ako Uprava u Jutarnjem listu zaključi da 26. srpnja čitaeljima treba objasniti zašto se dogodilo ponavljnje tekstova u novini od 25. srpnja, za veliki broj čitatelja biti će to irelevantna informacija.
Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 25.07.2019. u 23:40 sati.