Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINISTAR TURIZMA TRAŽI REKATEGORIZACIJU I PODIZANJE KVALITETE OBJEKATA


VRIJEME JE ZA SMANJENJE PDV-A U TURIZMU!

Odgovarajući uoči sjednice Vlade RH 24. srpnja na pitanje novinara Hine je li od ministra financija Zdravka Marića tražio smanjenje PDV-a na ugostiteljstvo, ministar turizma Gari Cppelli odgovorio je da smanjenje traži od prvoga dana. Rekao je da se traži stopa od 13 posto na uslugu hrane i pića. Dodao je kako je u četvrtoj fazi poreznih izmjena, došao red i na to. Upitan smatra li da bi to smanjilo cijene, odgovorio je da PDV nije jedini problem te da treba gledati kompletnu poreznu reformu i da je vrijeme da u "četvrtoj fazi i turizam osjeti dodatni korak" te da treba povećati kvalitetu i plaće, radi konkurentnosti turizma. Ministar Cappelli je podsjetio je na nedavno smanjenje PDV-a na prehranu i smještaj osoblja koje dolazi izvan mjesta boravka.
"Mislim da je vrijeme za dodatni iskorak, da li kroz osobne dohotke ili PDV, koji bi otvorio mogućnost za dizanje plaća i da turizam u tom segmentu prodiše", rekao je Cappelli. Upitan za komentar nekih slučajeva "bezobrazno visokih cijena", rekao je da država tu neće intervenirati te da takvi slučajevi nisu dobri.
"Čitam i ja što se događa. Prošla su vremena lake zarade za mjesec-dva. Turizam je postao pravi biznis, a ne što se o njemu mislilo zadnje dvije-tri godine velikih porasta", rekao je.Upitan je li vrijeme za destimuliranje apartmanizacije, rekao je da neće otezati rješavanje situacije u kojoj 70 posto apartmana ima tri zvjezdice te da se inzistira na rekategorizaciji i podizanju kvalitete."Neće biti propadanja, ali će shvatiti poruku: podižite kvalitetu ili ćete morati zatvarati", rekao je Cappelli novinaru Hine.



CIJENA POLA LITRE VODE KAO DVIJE LITRE BENZINA

Više novinara tiskovine 24 sata obišlo je desetak turističkih destinacija od 17. do 23. srpnja te su vlastitim uvidom zabilježili kakve su cijene namirnica i napitaka u kunama koje turisti konzumiraju u najbližim ugostiteljskim objektima i trgovinama kada su na plaži. To su cijene za posve obične i gotovo nužne arikle tijekom dopodnevnog ili poslijepodnevnog boravka na plaži, a to je voda, kuglica sladoleda, pivo, makijato, komad pice itd. Cijene upisane u tablicu - grad pored grada pružaju zanimljiv pregled u kontekstu što je preskupo, a što je cijena objektivnog i normalnog koštanja.
Objavljujem tablicu koja je objavljena u tiskovini 24 sata, 24.srpnja na 16. stranici.









Post je objavljen 24.07.2019. u 13:10 sati.