Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Aktivizam Grete Thunberg



Svakako najzanimljivije događanje ovog ljeta u Berlinu o kojem nisam pisao na blogu je bio veliki ekološki prosvjed prošlog petka i gostovanje mlade svjetski poznate aktivistice Grete Thunberg, koja je nedavno uvrštena u popis 100 najutjecajnijih osoba u svijetu i nominirana za Nobelovu nagradu za mir. Došao sam ranije i smjestio se skroz napred uz novinare tako da sam imao priliku dosta toga saznati iz prve ruke.
Greta je postala poznata Svakodnevnim štrajkom (u vrijeme kad je trebala biti na nastavi), pred švedskim parlamentom s tad jednim jedinim zahtjevom, potpisivanje protokola o smanjenju emisija CO2 za 30 posto. Tad je još nisu podržavali ni roditelji ni nastavnici, no ona je tvrdoglavo ustrajavala, a novinari su bili dosta blagonakloni. Kad su je upozorili da krši pravila i da bi mogli biti kažnjeni i ona i njeni roditelji ona je odgovorila da starije nije briga za njenu budućnost pa ni nju za njihova pravila. Vrlo brzo je naravno otkriveno da pati od jednog oblika autističnog sindroma, međutim mogu iz prve ruke posvjedočiti da je odlična uvjerljiva govornica i da izuzetno brzo i koncentrirano odgovara na novinarska pitanja. Novinarka iza mene je objašnjavala da je karakteristično za taj sindrom da se osobe vežu i potpuno posvete jednom području, na mom fejsu se može vidjeti mlada žena, inače iz organizacije "Reporteri bez granica" kad ja tobože radim selfie. Greta je ove godine, iako je često izbivala, uspješno završila obavezno školovanje, Ako sam je dobro razumio, meni za razliku od nje engleski jezik nije jača strana, namjerava sad godinu dana pauzirati sa školom i posvetiti se aktivizmu pokreta "Fridays for future", te nakon toga upisati gimnaziju i nastaviti školovanje. Iako mi je izgledalo da je znatno mlađa od njemačkih domaćina, ispostavilo se da nije tako, ima 16 godina.
Iako je mene impresionirao broj prosvjednika usljed ljeta za vrijeme školskih praznika u Berlinu, procjenjuju ga na oko 3000, mlade cure i dečki nisu bili zadovoljni, oni tvrde da je, kad je Greta prvi put dolazila u Berlin za vrijeme školske godine bilo preko 35000 prosvjednika, tad je navodno ovdašnja ministrica obrazovanja pozvala da se taj dan pravdaju izostanci, inače je svaka škola odlučivala po svom. U nekim krajevima Njemačke su roditelji dobili prekršajne kazne zbog sudjelovanja na prosvjedu, žalili su se i kako su organizatori skupa uz gromoglasni aplauz objavili, na višoj instanci su kazne ukinute, no sudska trakavica se nastavlja.
Njemački konzervativci i neonacisti osuđuju učeničke prosvjede, Merkel je imala jednu jako nespretnu izjavu koja je razjarila javnost, ostale političke snage su blagonaklone, Zeleni koji su sad pojedinačno već najjača stranka u Njemačkoj ih podržavaju.
Ja osobno baš i ne volim njemačke Zelene, svugdje gdje upravljaju nameću mnoštvo zabrana, te kako je Žižek otprilike rekao, stranka su malo održivijeg status quo-a, no prosvjednici ovdje mi djeluju mnogo ozbiljniji od npr. onih u Rijeci gdje ih gimnazijski vjeroučitelj organizirano dovodi petkom u središte grada. Odmah na početku su organizatori predstavili profesorice volonterke kojima se djeca mogu obratiti u slučaju bilo kakvog neprimjerenog ponašanja odraslih kojih je isto bilo među demonstrantima, bilo je dosta policije, a i volontirali su i stariji zaštitari.
Iako mi kao što sam napisao ova tema nije prioritetna Greta me oduševila, sama po sebi se nametnula usporedba, i Nietzsche je cijenio Isusa, kršćane baš i ne.

Post je objavljen 23.07.2019. u 10:32 sati.