Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/usvijetutajni

Marketing

što ako?Moj djed je sa svojih 45 godina (a ja sam tad imala 4) imao prvi moždani udar. Hrpu puta znam reći kako bi na njegovom mjestu vjerojatno poludjela, jer je već preko 30 godina invalid. Čovjek koji je radio od svoje 13te, izgradio kuću, borio se da izađe iz siromaštva svakodnevno, svih tih godina dok mu je organizam funkcionirao.

Čak je i kasnije neprekidno nešto pokušavao napraviti, izraditi iz drva iako mu sa tako oštećenom desnom rukom to baš i nije bilo lako, često ne bi ni uspješno završilo. Pa na tavanu u kleti još stoje neki od njegovih neuspjelih "klopotaca" za tjeranje ptica. On i dalje neumorno hoda dvorištom, ponekad pokuša i "pobjeći" pa onda nema snage vratiti se doma ako ode u selo.

Zašto sad o tome razmišljam?
Jer me u srijedu odvezla hitna iz firme. Slabost, vrtoglavica, trzanje ruke, trnci u rukama i nogama, mučnina, glavobolja. Počelo je s trncima u rukama dan ranije i sijevajućom glavoboljom na mahove. Radila sam ukrug skoro na projektu koji je velik i zahtjevan i samo ga ja radim, naravno.

Nalazi su većinom bili uredni, vjerojatno je vratna kralježnica...no, već je druga neurologica malo zabrinuta. Naime, slično se dogodilo prije 7 godina, kad se zbog vrtoglavice nisam mogla ustati iz kreveta. Nakon svih pretraga (osim MR-a jer je stroj bio u kvaru) u dnevnoj bolnici, ustanovili su da je problem u vratnoj kralježnici. Uz napomenu da mi je oštećen živac u kapku što ne može biti od kralježnice. Već tad je neurologica bila malo zabrinuta da bi to mogla biti multipla skleroza. Ova sad kaže kako misli da je vratna...no, ravnoteža je sad problem, čak i veći nego onda.
I zato je preporučila MR mozga i vratne kralježnice, traže se demijelinizacije.

Liste čekanja za pretrage su enormno duge, nadam se da ću uspjeti u Virovitici dobiti termin u 8 mj jer oni jedini imaju relativno kratak rok. Ostale bolnice po cijeloj HR se čekaju do 4 mj iduće ili čak 3 mj 2021 u Zagrebu. Ono što moram reći je da je osoblje i u hitnoj i na hitnoj neurološkoj bilo više nego ljubazno. Iako, vidi se da prema mlađim pacijentima imaju daleko više obzira jer možda manje gnjavimo od onih jadnih i izgubljenih staraca.

Pitanje je, koji sad stav zauzeti dok čekam "presudu". Prošli puta nisam željela znati, na neki način mi je bilo i drago da je ta pretraga bila preskočena. Malo sam se informirala tad, shvatila da ja ionako život živim maksimalno potpuno i da ću tako i nastaviti.

U međuvremenu se desio još jedan susret sa mogućnošću odlaska, onaj pad na stepenicama, pa sam si dala truda još malo više želja ostvariti. Vidjela Irsku, otok snova. Planinarila još više, radila svega što volim sve više i više. Tako da bi, čak i da mi se sad nešto dogodi vjerojatno mogla reći da sam iskoristila ovo vrijeme najbolje što sam mogla i znala. S financijskim mogućnostima kakve imam, živim daleko bolji život nego što se čini da si mogu priuštiti, vjerojatno i puno više toga vidim i napravim nego mnogi s dosta boljim primanjima. Naučila sam jako rano kako dobro žonglirati s vrlo malo. Kao i mnogi ljudi u ovoj državi, vjerujem.

Ono što znam da bi mi bio veliki problem je baš ovo u početku opisano...ne biti u mogućnosti raditi, ova ruka koja sad baš i ne sluša i stvari ispadaju iz nje. To da trebaš nečiju pomoć za svakodnevne zadatke...ja, koja nikad ne tražim da mi se pomaže i s hitne se vratim taksijem?
E to, to bi bilo teško, jako. Sad dok odmaram kod svojih i znam da je netko tu za slučaj da se izvrnem uljevo (što imam grdu tendenciju trenutno) je sve ok...biti sama u stanu nije bila opcija.

Pa ipak jedva čekam vratiti se u svoju rutinu i neku normalu. Ako budem u stanju kroz par dana. Danas je prvi dan kad sam se probudila osjećajući se nešto bolje. Iako prokleto slaba, još je odlazak do kupaone teži od uspona na bijele stijene pred koji tjedan.

Kako bilo, još ću više..boriti se i truditi ostvariti sve svoje najluđe želje i željice. Neće to niti neka možebitna dijagnoza promijeniti. Sad...odoh crtati kućicu na kotačima. Makar prva u Hrvatskoj, bit će izgrađena. Ne zvala se ja.....
Post je objavljen 20.07.2019. u 07:33 sati.