Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kakotikupus

Marketing

ramstek

sad kad smo naučili kako tikvice triba pripremit da bi se dobro ispekle i o čemu triba naročito vodit računa moremo reč rič-dvi i o ramsteku. najprije triba znat da se ramstek dobiva od goveda u našem slučaju od junjetine, zatim triba znat koja je to pozicija na govedu, pa ću u tu svrhu prikazat jedan shematski prikaz kako su pozicije goveda označene ode kod nas.tako. moremo dalje. svi znaju da je biftek, to van je ovi komad pod broj 7, najcjenjeniji komad goveda, u našen slučaju junjetine, i da se sanjin nije igrat, jer će ti mater kosu počupat šta si upropastija dvista kuna, no ako ste baš navrli bit master šef onda se možete poigrat i sa ramstekom, to su van ovi komadi pod brojen 5 i 6. svakom iole pametnom pretedentu za master šefa odma pada u oko da se ova pozicija ramsteke pod brojen 6 miša sa biftekon šta oma upućuje na zaključak da je to bolji komad ramsteka od pozicije 5. inače, to misto di se mišaju ramstek i biftek zove se T-bone, bono na talijanskom znači dobro. ako ste apsolvirali gradivo moremo dalje. ae, ovi komad pod brojen 3 van je famozni mulam za juvu. znači, kad dođete u mesara morate znat pripoznat dobar ramstek i to oni sa pozicije. kako se to radi? pitaš mesara imal' ramsteka? onda on tebi kaže da ima, a ti rečeš da ti pokaže, e kad ti je on pokaza taj njegov komad šta ga zove ramstekom moraš obratit pažnju koliko ima masnoče, ako je masnoča debela dva prsta i odvaja jedan komad mesa od drugog to je ramstek sa pozicije 5 koji je više bržola nego ramstek, a ako je masnoća prošarana u tragovima i kompaktna sa meson onda je to ramstek sa pozicije 6. zašto je to bitno? bitno je zbog strukture mesa. meso na poziciji 5 se vlaknasto proteže od leđa prema dole, a meso na poziciji 6 više prati leđa. e, a zašto je to bitno? pa bitno je iz tog razloga da su vlakna na poziciji 6 više okomitije postavljena na rez mesa šta je vrlo bitno za mekoću i sočnost prilikom konzumacije.

sad kad smo naučili kako pripoznat dobar komad ramsteka idemo dalje, mislim, ne idemo dalje u nove pobjede nego idemo dalje sa pripremom. a da, zaboravija sam spomenit da je svjetlije meso od mlade junice a tamnije od junice u najboljim godinama. dakle, mesaru kažete da van odriže dva, tri ili više ramsteka, ovisi kolko je ljudi, sa kosti, jer će te kost skuvat za juvu od mulama. poželjna debljina je debljina palca. ne onog palca sa bauštele nego onog intelektualnog jer je pečenje ramsteka intelektualna radnja, podrazumjeva se da ste ga otkoščili vi il mesar. zatim se ramstek posoli i zalije maslinovin ujem te ga se tako pusti da odleži jedno dvi ure. kad je odleža u zatvorenom i zamračenom prostoru morete ga peč. e tu sad dolazimo do onog bitnog. najbolje ga je peč na gradele malo podignute od izvora topline, a morete ga peč i na gril tavu, onu tavu sa ravnim dnom triba izbjegavat. ako se peče na gril tavi triba ga više puta okrenit da ne zahrskavi, zato je bolje na gradele malo odignute od izvora topline. ključno pitanje je, kolko peč? ramstek se more ispeč rer, midl rer i vel dan. rer znači da je krvav ali ne i sirov, boja u sredini je nešto slična češko crvenoj, midl rer znači da je ono krvavo postalo blido rozo nešto nalik jogurtu od jagode, a vel dan znači da nema boje nego da je sve pečeno, na površini triba izgledat ka da je sad sa kvarcanja izaša. rekli smo da dužina pečenja ovisi o onome šta želite a koja je obrnuto proporcionalna čvrčenju na suncu na plaži. oni umni šefovi će van reč da, ovisno o debljini, svaku stranu pečete 2, 3, 4 minute, pritom će koristit i toplomjer da izmire temperaturu kako nebi uskuva, al to van je sve zakurac, ja ramstek pečen tako da mi svaka strana promini boju do jedne trečine debljine ako oču rer, ako oču midl rer onda po sredini triba ostat jedna petina debljine koja nije prominila boju, a ako oču vel dan onda se te dvi boje moraju stopit po sredini. tako ispečeni ramstek, kad ste ga digli sa vatre stavite u alu foliju, prolijete malo maslinova uja po njemu i par zrni papra, zamotate i pustite da odleži kako bi pustija svoje sokove. dok ramstek pušta svoje sokove vi pečete tikvice, o kojima je bilo riči u prethodnom postu.

dakle, da ponovimo šta smo do sada naučili: 1. za dobro pečenje važno je znat odabrat dobre namirnice kao i načine pripreme; 2. moramo bit skoncentrirani na ono šta radimo; i ka 3. šta je možda i najbitnije, izgasit mobitel, smart fon, tablet i laptop, a ne se tamo petljat nekim toplomjerom.

Post je objavljen 18.07.2019. u 13:13 sati.