Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

OSVRT NA PAŠKA KULTURNA ZBIVANJA





19. SMOTRA KLAPA OTOKA PAGA


Ovogodišnja 19. Smotra klapa otoka Paga održana je u gradskoj kuli Skrivanat, gdje su pored domaćih snaga, dječje klape «Fjaka», ženske klape «Peružini», muške klape «Sol» i muške klape «Navalia», nastupale i gostujuće klape «Kolajna», «Uzorita», «Preženca» i «Munita».

Kula Skrivanat nakon dugo vremena bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, štoviše, tražilo se mjesto više. Ovime je prostor kule Skrivanat dokazao da je primjereno mjesto i za zahtjevnije programe, samo uz malo truda i sredstava ovaj prostor trebalo bi prilagoditi publici.

Treba izdvojiti da su na ovoj smotri učestvovale tri klape koje su nastupale na izbornim večerima 53. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. To su domaća ženska klapa «Peružini», ženska klapa «Preženca» iz Zadra i muška klapa «Munita» iz Zadra.


Program je vodila sa svojim ugodnim glasom Vlatka Vučić Marasović, što samoj smotri daje dimenziju više.

Bez zvuka i kvalitetnog ozvučenja teško je zamisliti i održati jednu priredbu poput smotre klapa. Naime, zvuk je usko povezan sa osjećajem ugode, a ugoda potiče na opuštenost. Tonči Tičić Doda svojom opremom i predanim pristupom davao je učesnicima tonalitet sigurnosti a slušateljima mogućnost ugode. Teško je bilo sve uskladiti obzirom da je puhao jak vjetar koji je u mikrofonima stvarao eho efekt, koji je otežavao nastup izvođačima.

Bila je to ugodna klapska litnja noć.


PERUŽINKE NA PRVOJ VEČERI 53. FDK U OMIŠU

Na maloj pjaci u Omišu 5. srpnja 2019. održana je prva izborna večer u kojoj se klape bore kako bi ušle u završnicu festivala. U večeri je nastupilo 13 klapa, sedam muških i šest ženskih koje su odmjerile snage za samo finale.

Klapa «Peružini» nastupala je šesta po redu sa pjesmama, «Kad sam bio na tvom grobu» i «Žetvu žela za goron divojka». Pjesme nisu bile jednostavne za pjevanje, dosta su rasponski i pjevački zahtjevne. Po ocjenama članova stručnog žirija razvidno je bilo za vidjeti da ukupan broj osvojenih bodova neće biti dovoljan za završnu večer. Kolika je bila izjednačenost kod ženskih klapa govori podatak da se šest klapa smjestilo unutar 2 boda. Peružinke su osvojile 41,8 bodova što im nije garantiralo plasman u samu završnicu.



Nakon tri izborne večeri 53. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2019, poznati su sudionici završnice, nažalost na toj završnici neće biti ženske klape «Peružini», ali će biti ženska klapa «Preženca» iz Zadra, koje su bile učesnice 19. Smotre klapa otoka Paga.


RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA FOTO KLUBA PAG

U Atriju Kneževog dvora 7. srpnja 2019. otvorena je retrospektivna izložba Foto kluba Pag povodom 10. godišnjice osnutka. Foto klub Pag, već puno desetljeće sastavni je dio paške kulturne scene, gdje su još jednom građanstvu i gostima grada ponudili izložbu fotografija svojih članova.

Fotografija je na otoku Pagu sveprisutna obzirom da su na ovoj izložbi izložena djela fotografa iz svih djela otoka.

Izložene su fotografije koje zorno prikazuju sve ljepote našeg otoka, od pitoresknih pejzaža, detalja urbane svakodnevnice, portreta otočnih ljudi i običaja.

Izložba se održava u sklopu Paškog kulturnog ljeta 2015. i biti će otvorena do 13. srpnja 2019.




Post je objavljen 11.07.2019. u 17:35 sati.