Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OBILJEŽAVANJE 24. GODINE OD GENOCIDA U SREBRENICI



SRBIJA NEGIRA GENOCID U SREBRENICI

Dana 11. srpanja u Memorijalnom centru Potočarima se cijeloga dana obilježavana 24 obljetnica genocoda u Srebrenici koje je tijekom rata u Bosni i Hercegivini u srpnju 1995. počinila vojska Republike Srpske i specijalne srpske vojne postrojbe pod zapovjedništvom generala JNA Ratka Mladića.
Ukupno je ubijeno 8.372 pretežito muškaraca bošnjaka koji su zakopani u zakopani u više od sto masovnih grobnica.
Zbog premiještanja masovnih grobnica koje se događa od kraja rata tek su pronađeni dijelovi tijela 6610 osoba. A stručnjaci ističu da se dijelovi tijela jedne osobe, prema dosadašnjim iskustvima nalaze u po nekoliko masovnih grobnica. Ističe se primijer gdje su dijelovi jednoga tijela pronađeni u čak pet grobnica.
Na današnji dan 11. srpnja na memorijalno groblje mezarje u Potočarima ukopane su 33 osobe, no ističe se da nijedno od 33 tijela nije kompletno iako su pronađeni dijelovi identificirani od preživjele obitelji ili rodbine
Održana je komemorativna sjednica na kojoj su sudjelovale političke delegacije iz regije i Europe.
Danas 11. srpnja su pokopani dijelovi tijela najstarije osobe Šahe Cvrk koja je imala prilikom pogubljenja 82 godine i najmlađe osobe Osmana Cvrka koji je prilikom pogubljena u srpnju 1995. imao samo 16 godina.
Problem koji traje je negiranje počinjenja genocida i od Milorada Dodiga predsjednika Republike Srpske i od rukovodećih ljudi Srbije koja je otvorila pregovore za pristupanje Europskoj Uniji. Neki političari Bosne i Hercegovine predlažu donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici koji bi trebao biti donesen do obilježavanja 25 godišnjice genocida u Srebrenici. I Međunarodni sud u Hagu je potvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid.
M. Zouhar Zec





Fotka snimljena s tv ekrana programa televizije Al Jazera.(MZZ)

Post je objavljen 11.07.2019. u 14:34 sati.