Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

PAUL MCCARTNEY: GIVE MY REGARDS TO BROADWAY


Nekako sam oduvijek imao osjećaj da sam McCartney-a poznavao odranije, da sam bio u ranijem životu ako ne prijatelj, onda bar njegov poznanik. Međutim, promatrajući slike pjevača iz 1920tih i 30tih godina, nisam uočio nekog nalik njemu. Onda sam se sjetio da je u 80tim imao jedan album, koji se zvao „Give My Regards to Broadway“. (Pogrešno – album se zvao Give My Regards to Broad Street.) I kada sam guglao taj naslov, dobio sam pjesmu, te film sa takvim nazivom.
Iz Wikipedijinog članka saznao sam da je autor te pjesme George M. Cohan, bio jedan od najvećih skladatelja (no također i pjevača i glumaca) brodvejskih musicala. Rečena pjesma „Give My Regards to Broadway“ (1904) bio je prvi veliki Cohanov hit na Broadway-u. Nekako sam intuitivno pretpostavio da ću, ako na Google image-u potražim njegovu sliku, on biti sličan Paul-u McCartney-u. I doista, kao što se može vidjeti, ne samo da on sam nalikuje, već i njegova supruga Ethel Levey sliči sadašnjoj ženi McCartney-a, Nancy Shevell.
Image and video hosting by TinyPic
Mnogi misle da ako neki pjevač izvodi ili komponira pjesme u retro-stilu, da je to, da zadovolji svoje roditelje i njihov glazbeni ukus, međutim, ja mislim da je tu prvenstveno neka vrsta reminiscencije na prošli život. Bio sam uvjeren da je McCartney naprosto morao biti neki poznati glazbenik u prethodnoj inkarnaciji. Npr. rana pjesma (cover) Beatlesa „Ain't She Sweet“ je iz 1927. godine, i bila je jedan od najvećih hitova 20tih godina prošlog stoljeća.
No, ono što još više upućuje na Broadway, jesu pjesme Beatlesa (koje je sve komponirao Paul) u jednom vodviljskom stilu, tipičnom za taj period, između dva rata. Npr. „Good Day Sunshine“, „When I'm Sixty Four“, „Your Mother Should Know“. U muzičkom spotu Beatles čak imitiraju (ili parodiraju) stil brodvejskih musicala (pogledaj video).
Tokom nultih i 10tih godina prošlog stoljeća bliski suradnik George Cahan-a bio je Sam Harris. (Njih dvojica su zajedno osmislili i producirali preko 50 brodvejskih musicala.) Po mom mišljenju, njegova je inkarnacija Ray Davies, vođa grupe The Kinks. I on je skladao pjesme u vodviljskom stilu; bile su čak poznatije od onih Beatlesa – „Dedicated Follower of Fashion“, „Lazy Afternoon“, koje su dospjele do vrhova top lista.
Image and video hosting by TinyPic





Post je objavljen 08.07.2019. u 08:26 sati.