Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POTPORE ZA POBOLJŠANJE REZULTATA PROIZVODNJE



PROSJEČNA PROIZVODNJA MANDARINE I KLEMENTINE 42.220 TONA




Proizvođači mandarina upisani u Upisnik OPG a i sustava ARKOD do ponedjeljka, 8. srpnja mogu podnijeti zahtjev za potporu mandarina koje su uzgojene od vrste Citrus reticulata Blanco, uključujući satsume (Citrus unshiu Marcow), klementine (Citrus clementina hort. ex Tanaka), obične mandarine (Citrus deliciosa Ten.) i tangerine (Citrus tangerina Tanaka) uzgojene od tih vrsta i njihovih hibrida.Proizvođačima je dostupno ukupno 20 milijuna kuna za ovu mjeru. Zahtjev se podnosi Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije, a po unosu zahtjeva u AGRONET, korisnici su dužni zahtjev ispisati i potpisati te predati u podružnicu Agencije za plaćanja. Iznos potpore utvrđuje se razmjerno površinama pod mandarinama i klementinama upisanima u ARKOD.

Proizvodnja agruma koncentrirana je u Jadranskoj Hrvatskoj gdje se na površinama od oko 2.000 ha najvećim dijelom proizvode mandarine, a nešto manje klementine, limuni, naranče i ostali agrumi. Na mandarine otpada 95 % od ukupnih površina pod agrumima, a prosječna proizvodnja mandarina i klementina iznosi oko 42.220 tona.
Na urod mandarina utječu agrotehničke mjere, klimatske prilike i štetni organizmi (nametnici, bolesti). Jedan od najvažnijih faktora o kojima uvelike ovisi urod mandarina je sredozemna voćna muha čije suzbijanje predstavlja sve veći trošak u ukupnim troškovima proizvodnje. Zato je cilj ove potpore poboljšati ukupne rezultate i održivost proizvodnog potencijala oštećenog zbog velike rasprostranjenosti i štetnog djelovanja sredozemne voćne muhe te potaknuti provođenje aktivnosti iz Akcijskog plana, što uzrokuju dodatne troškove u proizvodnji. Akcijskim planom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe u dolini Neretve za razdoblje od 2018. do 2021. godine određuje se način sustavne provedbe fitosanitarnih mjera za suzbijanje Sredozemne voćne muhe s ciljem iskorjenjivanja ovoga štetnika.


PROJEKT SUFINANACIRAN IZ MJERE 4.1.1.

Ministar Tolušić OTVORIO PLASTENIK ZA HIDROPONSKU PROIZVODNJU POVRĆA


Plastenik za hidroponski uzgoj paprike i rajčice tvrtke Dalis d.o.o. u selu Gajić u Osječko-baranjskoj županiji otvorio je 5. srpnja ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Plastenik je površine od 11.774 metara kvadratnih čime je, uz već postojećih 15.000 metara kvadratnih prije postavljenog plastenika, zaokružena hidroponska proizvodnja visoko kvalitetnog povrća. Godišnja proizvodnja ove tvrtke iznosi 800 tona, a prodaja svih proizvedenih količina povrća je ugovorena za 2019. i iduću godinu. Tvrtka ima dvije specijalizirane trgovine u Osijeku gdje prodaju svoje proizvode, koje nazivaju "tržnica u trgovini", a povrće na tržište plasiraju i preko dvije hrvatske tvrtke. Od povrća najviše proizvode paprike i rajčice, ali i druge povrtlarske kulture i to krastavce, kupus, zelenu salatu i lubenice.
Projekt tvrtke Dalis iz Gajića sastavljen je od 10 proizvodnih lađa i jedne tehnološke lađe koje zajedno čine jednu cjelinu, te je opremljen najnovijom opremom i objektima za plasteničku proizvodnju.
Nositelj projekta tvrtke Dalis je najmlađi sin obitelji Filakov, zbog čega je tvrtka ostvarila 70% potpore iz Programa ruralnog razvoja RH, a projekt je sufinanciran sa 7.440.000 kuna iz operacije 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za sektor voća i povrća, te je do sada isplaćeno 3.556.755 kuna. Zahvaljujući novoj investiciji tvrtka će zaposliti 7 novih djelatnika.

„Ova vrijedna baranjska obitelj pravi je primjer kako se u malom selu, od svega dvjestotinjak ljudi, može razviti uspješan biznis, zaposliti lokalno stanovništvo i oplemeniti cjelokupan ruralni prostor“ - izjavio je ministar Tolušić te ponovio „Upravo je to cilj našeg Programa ruralnog razvoja, iz kojeg je u Osječko-baranjskoj županiji ugovoreno preko 1,5 milijardi kuna potpore projektima, a ova je investicija dio te dobre statistike.“




( Op. a).: tekst je napisan kao rebus, a fotografija koju sam kao i tekst , primila iz Ministarstva poljoprivrede, nije potpisana imenima osoba na fotografiji. Pa neka si čitaoci misle tko su ti mladići uz ministra Tolušića– poruka je službenice koja radi u odnosima s javnošću ministarstva
Informacija za one koji neznaju -hidroponska proizvodnja ne ulazi u sustav ekoliške proizvodnje. (mzz)



Post je objavljen 06.07.2019. u 13:35 sati.