Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

FINSKA PREDSJEDA VIJEĆEM EU

ODRŽIVA EUROPA - ODRŽIVA BUDUĆNOST









ODRŽIVA EUROPA - ODRŽIVA BUDUĆNOST slogan je Finske koja predsjeda Vijećem
Europe EU od 1. srpnja do 31. prosinca 2019.

Prioriteti za predsjedanje Finske su

• ojačati zajedničke vrijednosti i vladavinu prava
• učiniti EU konkurentnijom i društveno inkluzivnijom
• ojačati položaj EU-a kao globalnog lidera u klimatskim aktivnostima
• sveobuhvatno štititi sigurnost građana

Europska unija suočava se sa sve složenijim i nepredvidljivim globalnim radnim okruženjem: velika konkurencija moći i uporni unilateralizam su u porastu, a međunarodni sustavi temeljeni na pravilima i njegove norme i načela osporavaju se. Također smo vidjeli da se zajedničke vrijednosti EU dovode u pitanje. Štoviše, jedna država članica upravo će napustiti EU.
Temelj europske integracije - mir, sigurnost, stabilnost, demokracija i prosperitet - treba zaštititi. Samo se zajedničkim djelovanjem i obranom naših zajedničkih vrijednosti EU može uhvatiti u koštac s glavnim izazovima našeg vremena, promičući blagostanje i prosperitet svojih građana.
Europska priča o uspjehu temelji se na demokratskim institucijama, ljudskim pravima i vladavini prava. Moramo ojačati vladavinu prava kako bismo omogućili EU da vjerodostojno brani multilateralni sustav temeljen na pravilima i međunarodne institucije za ljudska prava i da dopusti građanima da uživaju mir i jednaka prava.
EU može dokazati svoju vrijednost stvaranjem blagostanja koje je društveno, ekološki i ekonomski održivo. Javno prihvaćanje EU-a ovisi o učinkovitom odlučivanju i sposobnosti da se provede ono što je dogovoreno. Europa može samo ostvariti globalni utjecaj ako je jaka i učinkovita.
Transparentnost, bolje reguliranje, uključivanje građana i poštivanje načela supsidijarnosti i proporcionalnosti ključni su za jačanje povjerenja u EU.
Finska će biti prvo predsjedništvo koje će integrirati nove prioritete Strateške agende 2019.-2024. u rad Vijeća. Kao što je naglašeno u Trio programu.




Post je objavljen 04.07.2019. u 23:43 sati.