Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teutinaljubav

Marketing

Posebno draga uspomena iz Japana


U ove četiri posjete Japanu, uvijek sam nastojao donesti poneku sitnicu koja će biti uspomena na prekrasne dane. Nisam tragao za suvenirima, znao sam da ću takvu sitnicu prepoznati u pravom trenutku, da će mi se sama zalijepiti za prste i srce.
Za vrijeme obilaska Meiji hrama u Tokyu, u kome smo se slikali u kimonima, u suvenirnici su mi pažnju privukle šalice i magnetići oslikani valom, jednom od najpoznatijih slika Japana.


The Great Wave off Kanagawa
Veliki val Kanagawe, također poznat kao Veliki val ili jednostavno Val, drveni je otisak japanskog ukiyo-e umjetnika Katsushika Hokusai.
Objavljen je negdje između 1829. i 1833. godine u kasnom razdoblju Edo perioda kao prvi tisak u Hokusaijevoj seriji Trideset i šest pogleda na planinu Fuji. To je Hokusaiovo najpoznatije djelo i jedno od najprepoznatljivijih djela japanske umjetnosti na svijetu.

Na slici je prikazan golemi val koji prijeti trima brodovima na obali grada Kanagawa (današnji grad Yokohama, prefektura Kanagawa), dok se planina Fuji uzdiže u pozadini. Premda se ponekad pretpostavlja da je to tsunami, vjerojatnije je da će val biti veliki val valova. Kao i kod mnogih otisaka u seriji, on opisuje područje oko planine Fuji pod određenim uvjetima, a sama planina se pojavljuje u pozadini. Kroz seriju su dramatične upotrebe berlinskog plavog pigmenta.


Ukiyo-e je žanr japanske umjetnosti koji je cvjetao od 17. do 19. stoljeća. Njezini umjetnici izrađivali su grafike i slike na drvenim podlošcima. To su ženske ljepotice, kabuki glumce i sumo hrvači, prizori iz povijesti i narodnih priča, prizori putovanja i krajolici, biljke i životinje i slike erotike. Pojam ukiyo-e prevodi se kao "slika plutajućeg svijeta".



The Great Wave off Kanagava

1.Studenog 1923.g Veliki potres opustošio je Tokyo, lučki grad Yokohamu, i okolne prefekture Chiba, Kanagawa i Shizuoka, te prouzročio veliku štetu širom regije Kanto. Snaga potresa bila je tako velika da je u Kamakuri, preko 60 km od epicentra, preselio kip Velikog Buddhe, koji teži oko 121 tonu, gotovo 60 centimetara. Prema ondašnjim procjenama odnesao oko 142 800 života.
Čitavo to područje nalazi se na mjestu na kome se Pacifička kontinentalna ploča podvlači pod Sjeverno-američku i Euro-azijsku ploču.
Nije pitanje da li će se sličan ili još veći potres dogoditi nego kada će se dogoditi.


Ovo je prikaz potresa u zadnjih tjedan dana na istočnoj strani otoka Honshu. Prije dva tjedna potres magnitude 6,7 stupnjeva pogodio je zapadnu stranu otoka pored Niigate i nanesao znatnu štetu, na sreću bez mrtvih.



Earth Quake in Japan 24 June_ 2 July 2019





Post je objavljen 03.07.2019. u 21:15 sati.