Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKO VIJEĆE USVOJILO IZBOR NOVIH ČELNIKA EU



PRIJE SLUŽBENOG IMENOVANJA,
IMENA VISOKIH PREDSTAVNIKA TREBA POTVRDITI
EUROPSKI PARLAMENT





Europsko vijeće 2.7. Izjava i napomene, 19,15 h

Europsko vijeće danas je izabralo Charlesa Michela kao predsjednika Europskog vijeća. Predsjednik Europskog vijeća bira se za razdoblje od 1. prosinca 2019. do 31. svibnja 2022. godine. Mandat predsjednika Europskog vijeća od dvije i pol godine može se obnoviti jednom. Europsko vijeće također je pozdravilo odluku šefova država ili vlada država članica čija je valuta euro, za imenovanje Charlesa Michela kao predsjednika Europskog summita za isti mandat.

Europsko vijeće usvojilo je odluku kojom se Ursula von der Leyen predlaže Europskom parlamentu kao kandidat za predsjednika Europske komisije. Predloženog kandidata morat će izabrati Europski parlament većinom svojih članova.

Europsko vijeće također je smatralo da je Josep Borrell Fontelles prikladan kandidat za visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. Formalno imenovanje visokog predstavnika od strane Europskog vijeća zahtijeva suglasnost izabranog predsjednika Komisije.

Predsjednik Komisije, visoki predstavnik i ostali članovi Komisije bit će, kao tijelo, podvrgnuti glasovanju o pristanku Europskog parlamenta prije službenog imenovanja od strane Europskog vijeća. Njihov mandat trajat će 5 godina od završetka sadašnje Komisije do 31. listopada 2024. godine.

Europsko vijeće također je smatralo da je Christine Lagarde prikladan kandidat za predsjednika Europske središnje banke. Europsko vijeće donijet će službenu odluku o imenovanju na temelju preporuke Vijeća, nakon konzultacija s Europskim parlamentom i Upravnim vijećem ESB-a. Mandat predsjednika Europske središnje banke traje 8 godina i nije obnovljiv.



Post je objavljen 03.07.2019. u 06:51 sati.