Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRISTUPNA KONFERENCIJA SA SRBIJOM NA MINISTARSKOJ RAZINI





SRBIJA USKLAĐUJE PRAVNU STEČEVINU EU




Deseti sastanak Pristupne konferencije sa Srbijom na ministarskoj razini, Bruxelles, 27. lipnja 2019
Priopćenje za medije 27.6. 2019.

Deseti sastanak pristupne konferencije sa Srbijom na ministarskoj razini održan je danas u Bruxellesu kako bi se otvorili pregovori o Poglavlju 9 - Financijske usluge.
Izaslanstvo Europske unije predvodio je g. George CIAMBA, ministar izaslanstva za europske poslove Rumunjske, u ime rumunjskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Europsku komisiju zastupao je g. Johannes HAHN, povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju. Srbijansko izaslanstvo predvodila je Jadranka JOKSIMOVIĆ, ministrica europskih integracija.
Na današnjoj konferenciji otvoreno je 17 pregovaračkih poglavlja za pregovore od ukupno 35, od kojih su dva poglavlja već privremeno zatvorena. Po potrebi, planirat će se daljnje pristupne konferencije kako bi proces napredovao u drugoj polovici 2019. godine.
Pregovori o pristupanju pokrenuti su u siječnju 2014. godine.

Otvoreno poglavlje

Što se tiče otvaranja pregovora o Poglavlju 9 - Financijske usluge, Unija je pomno proučila sadašnje stanje priprema Srbije. Budući da Srbija mora nastaviti napredovati u usklađivanju i provedbi pravne stečevine obuhvaćene ovim poglavljem, EU je primijetila da postoje mjerila koja moraju biti ispunjena za njezino privremeno zatvaranje.

Osim toga, EU je naglasila da će posebnu pozornost posvetiti praćenju svih specifičnih pitanja spomenutih u zajedničkom stajalištu. Praćenje napretka u usklađivanju i provedbi pravne stečevine nastavit će se tijekom pregovora. Konferencija će se morati vratiti na ovo poglavlje u odgovarajućem trenutku.

Što se tiče mjerila, otvoreno poglavlje može se privremeno zatvoriti TEK NAKON ŠTO SE EU DOGOVORI DA SU ISPUNJENA SLIJEDEĆA MJERILA:

• Srbija pokazuje visok stupanj usklađenosti s pravnom stečevinom u području bankarskih i financijskih konglomerata, osobito u odnosu na kapitalne zahtjeve, nadzor financijskih konglomerata, zaštitu depozita i reorganizaciju i likvidaciju kreditnih institucija, te pokazuje da će biti spreman za provedbu pravne stečevine od dana pristupanja;

• Srbija pokazuje visok stupanj usklađenosti s pravnom stečevinom u području osiguranja i profesionalnih mirovina, osobito što se tiče životnog osiguranja, reosiguranja, posredovanja u osiguranju, osiguranja od automobilske odgovornosti, Solventnosti II i Direktive o institucijama za profesionalnu mirovinu (IORP) i pokazuje da će biti spreman za provedbu pravne stečevine od dana pristupanja;

• Srbija pokazuje visok stupanj usklađenosti s pravnom stečevinom u području infrastrukture financijskog tržišta, osobito u pogledu konačnosti poravnanja i dogovora o financijskom kolateralu, i pokazuje da će biti spremna za provedbu pravne stečevine od dana pristupanja;

• Srbija pokazuje naprednu razinu usklađenosti s pravnom stečevinom u području tržišta vrijednosnih papira i investicijskih usluga, posebno što se tiče direktive o tržištima financijskih instrumenata (MiFID), prospekta, transparentnosti i zlouporabe tržišta, te pokazuje da će biti spremna za provedbu pravne stečevine od dana pristupanja;

• Srbija pokazuje robusnost i neovisnost regulatornih i nadzornih institucija s odgovarajućim administrativnim kapacitetom za provedbu i provedbu pravne stečevine u području financijskih usluga.


ZAJEDNIČKA IZJAVA ZA TISAK NAKON DESETOG SASTANKA Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore

Priopćenje za javnost 27.7.2019.

1. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore održalo je deseti sastanak 27. lipnja 2019. godine. Sastankom je predsjedao veleposlanik / državni tajnik Zoran Janković iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore. H.E. Luminia Odobescu, veleposlanica / stalni predstavnik Rumunjske pri Europskoj uniji, predvodila je izaslanstvo EU u ime visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini. Genoveva Ruiz Calavera, ravnateljica za zapadni Balkan, predstavljala je Europsku komisiju.

2. Sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje pružio je pravovremenu priliku za razmatranje napretka Crne Gore u pripremama za pristupanje i razmatranje prioriteta za daljnji rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

3. U kontekstu pristupnih pregovora, Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje pozdravilo je otvaranje još dva poglavlja od posljednjeg sastanka. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje potaknulo je Crnu Goru da nastavi s radom na ispunjavanju svih mjerila i nastavi se fokusirati na osnove procesa pridruživanja: vladavinu prava, gospodarsko upravljanje i reformu javne uprave. Ona je ohrabrila Crnu Goru da nastavi istinsko uključivanje civilnog društva i drugih dionika u pripreme za pristupanje EU i proces donošenja politika općenito.

4. Što se tiče političkih kriterija iz Kopenhagena, Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje primijetilo je produljeni bojkot Parlamenta dijelovima oporbe i potaknulo sve političke aktere da u potpunosti vrate političku raspravu demokratskim institucijama, posebice Parlamentu, gdje on pripada. Vijeće SP-a podsjetilo je na važnost sveobuhvatne reforme izbornog okvira i na rješavanje nalaza i preporuka izbornih promatračkih misija. Također je naglasio potrebu za nastavkom pružanja vjerodostojnog, neovisnog i djelotvornog institucionalnog odgovora na navode o korupciji i ilegalnom financiranju političkih stranaka.

5. Vijeće SP-a primijetilo je rezultate koje je Crna Gora već postigla na reformi svog pravnog i institucionalnog okvira i uspostavila početne rezultate u većini područja u poglavljima 23. i 24. Naglasila je da je ukupni prioritet Crne Gore u pristupnim pregovorima i sljedeći važan korak naprijed , bio je ispunjenje privremenih mjerila postavljenih u poglavljima 23. i 24. Stoga je ohrabrio Crnu Goru da nastavi intenzivirati svoje napore, posebno rješavanjem preostalih nedostataka u određenim ključnim područjima, kao što su sloboda medija, borba protiv korupcije i trgovina ljudima bića. Naglasio je da su sada ključni konkretni rezultati u području vladavine prava.

6. Što se tiče političkih kriterija, Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje primijetilo je pripremu novog zakonodavstva u sektoru medija i ohrabrilo Crnu Goru da nastavi osiguravati sigurnu klimu, pogodnu za slobodu izražavanja i neovisnost medija u svakom pogledu. Naglasila je važnost da vlasti nastave pokazivati nepokolebljivo poštovanje slobode izražavanja i medija i pozvao ih da pojačaju napore na vjerodostojnom rješavanju svih slučajeva napada na novinare i medije. Što se tiče javne uprave, Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje potaknulo je Crnu Goru da u potpunosti provede nove zakone o pravnom okviru kako bi se osiguralo zapošljavanje na temelju zasluga, depolitizacija u svim javnim službama i optimizacija državne uprave.

7. Vijeće SP-a pohvalilo je Crnu Goru za njenu stalnu predanost regionalnoj suradnji i njegovu konstruktivnu ulogu u održavanju regionalne stabilnosti i unapređenju dobrosusjedskih odnosa. Pozdravio je aktivno sudjelovanje u brojnim regionalnim inicijativama i dobre bilateralne odnose s drugim partnerima iz regije i država članica EU-a. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje pozdravilo je kontinuitet sastanaka u obliku zajedničkih odbora utemeljenih u okviru bilateralnih sporazuma u skladu sa SSP-om i potpisivanje preostale bilateralne konvencije o regionalnoj suradnji u skladu s člankom 15. Sporazuma SA s Kosovom.

8. Vijeće SP-a snažno je pohvalilo Crnu Goru za njezinu dosljednu suradnju s EU-om u pitanjima vanjske politike, posebice u njenom stalnom potpunom usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

9. Što se tiče ekonomskih kriterija, Vijeće SP-a pozdravilo je podnošenje Crne Gore svog petog Programa ekonomskih reformi (ERP) u siječnju 2019. Vijeće SP-a pozvalo je Crnu Goru da osigura blisko i pravodobno praćenje provedbe smjernica za politiku iz Zajedničkog sporazuma. Zaključci ekonomskog i financijskog dijaloga između EU-a i zapadnog Balkana i Turske usvojeni 17. svibnja 2019. Vijeće SP-a je primijetilo povećanje javnog duga U tom smislu, Vijeće SP-a ohrabrilo je Crnu Goru da uloži dodatne napore kako bi se osigurala fiskalna održivost, kontrolirati javni dug, poboljšati poslovno i investicijsko okruženje, diversificirati gospodarstvo i povećati produktivnost i konkurentnost njezina gospodarstva. Nadalje je pozvala Crnu Goru da osigura poštivanje svih gospodarskih aktivnosti koje financira inozemstvo prema vrijednostima, normama i standardima EU-a, posebno u ključnim područjima kao što su vladavina prava, javne nabave, okoliš, energija, infrastruktura i konkurencija.

10. VSP je pozdravilo to što je Ulcinjska solina proglašena parkom prirode i poticala daljnje napore Crne Gore na zaštitu Saline i poboljšanje upravljanja svim zaštićenim područjima i drugim potencijalnim područjima Natura 2000.

11. Vijeće SP-a ispitalo je stanje bilateralnih odnosa u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Pozdravilo je pozitivne rezultate Crne Gore u provedbi obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uključujući njezine odredbe vezane uz trgovinu, od njegova stupanja na snagu 1. svibnja 2010., istodobno ohrabrujući Crnu Goru da pojača svoje napore kako bi u potpunosti poštovala odredbe o državnim potporama.

12. Vijeće SP-a također je održalo razmjenu mišljenja o razvoju događaja u Crnoj Gori i na zapadnom Balkanu.









Post je objavljen 29.06.2019. u 22:51 sati.