Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Freddy's Dead: The Final Nightmare (1991)

MV5-BOGQ3-MTdi-Yj-Qt-Zm-U1-NC00-Nm-Q5-LTg2-YTMt-YWI0-Nj-A5-Mz-Uw-ZTFk-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Šesti put Freddy se vraća kako bi ušao u noćne more, no ovoga bi ga puta njemu bliska osoba mogla zauvijek protjerati u pakao...

freddys-dead-chalk-art

Šesti dio drugačijeg naziva nego prethodnici, u kojem se odmah "spoila" rasplet filma: ovo je i službeno trebao biti kraj Freddyja Kruegera, barem je tako bilo planirano. No, Wes Craven, redatelj i kreator originalnog filma, odlučio ga je posljednji put oživjeti u New Nightmare 1994. godine, sedmom dijelu, no koji kanonski odudara od cjelokupne prethodne priče. Freddy's Dead djelo je redateljice Rachel Talalay, poznatoj uglavnom po radu na poznatim serijama, a priča nastavlja radnju na peti dio. Prizvuk komedije se, kao i u četvrtom i petom dijelu, osjeti od početka, no ovdje poprima tolike oblike da je uspio u potpunosti zasjeniti onaj štih koji je serijal do tada njegovao. Dok su četvrti i peti dio uspješno balansirali takve segmente, šesti dio nesmotreno je uplivao u more rijetko dojmljivog humora i blesavo-dosadnjikave naracije. S razlogom se ni kritika ni publika nisu "slagali" s ovim filmom, unatoč tome što je film kao i prethodni odlično zaradio na kino blagajnama. Definitivno mi šesti dio pada na posljednje mjesto što se NOES kvalitete tiče, no takve su se stvari mogle i očekivati, u nekakvom nedostatku boljih ideja. No, nije opet sve tako crno ni ultra loše - ipak je tu Freddy aka Robert Englund koji svojom pojavom barem malo osvijetli dojam, a ima i nekih zabavnih scena koje se, naravno, najviše tiču onih scena u pojedinačnim snovima.

freddys-dead

Uvod dobro starta, vidimo ovdje san u avionu i Freddyja kako pored njega leti na metli, zatim kako vozi bus, uglavnom interesantno realizirano, s jednako dobrim efektima kao u petom dijelu, pa čak ni humor na početku nije nužno smetao, sve dok nije postao kontinuiran. U ovom nastavku kronično nedostaje zanimljivih snova, ne zanimljivih, već bilo kakvih, da barem na trenutak izvuku nakon uvoda nastalu monotoniju. Imamo tu san s gluhim likom koji je vrlo dobar, gdje je lik u igri poput Super Marija...i dalje se na kreativnosti u tim segmentima nije izgubilo, no da se moglo više poraditi na frekventnosti snova, uvjeren sam da bi dobili bolji dojam. Freddy je, osim što je uvijek rado viđen, postao ranjiviji nego prije, još humorističniji te je nekako baš kao lik bio zreo za mirovinu, što i nije baš previše odgovaralo Wesu Cravenu, način u kojem je smjeru otišao Freddyjev lik, dok je u njegovoj zamisli on bio puno jeziviji, ozbiljniji i agresivniji. Bezveznjikavost se osjeti kroz ostatak filma, neki dijelovi su čak i uspavljujući koliko su neinteresantni i koliko nisu uspjeli u svom naumu, barem da animiraju. U svakom slučaju, nemam puno što o šestom dijelu pisati budući da je sama njegova premisa mlaka i stvorena tako šeprtljavo, samo da se zaradi još pokoji dolar, pohvaljujem u svakom slučaju efekte i nekolicinu snova, no sve je ostalo dosadno, u većini vremena zamorno i teško gledljivo, s obzirom kakvu je oscilaciju napravio samo nakon prethodnika, koji je ako ništa drugo bio solidan i zabavan.

FD-witch

Radujem se ponovnom gledanju sedmog, završnog dijela, koji će se u potpunosti odmaknuti od ovog kanona i prikazati Freddyja onakvog kakvog ga više cijenim - puno opasnijeg nego što je sada. Šesti dio je najgori dio serijala, unatoč povremenim pozitivnim segmentima.


Post je objavljen 21.05.2019. u 09:47 sati.