Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POSEBNI SASTANAK EUROPSKOG VIJEĆA 30.LIPNJA 2019.


EUROPSKO VIJEĆE IMENUJE DUŽNOSNIKE VISOKOG PROFILA NA RAZINI EU

Press centar glavnog tajništva Vijeća EU informira novinare da će se razgovori čelnika o imenovanjima za najbolja radna mjesta EU-a nastaviti na posebnom sastanku Europskog vijeća 30. lipnja 2019. godine. Sastanak počinje u 18 sati u razmjeni mišljenja s predsjednikom Vijeća, a nastavlja se u 18.30 na večeri. Ne bude li i tijekom razgovora na večeri došlo do suglasja, sastanak će se nastaviti ujutro 1.srpnja za doručkom kada će se postići rezultat. Nakon toga konferenciju za novinare održati će predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Čelnici EU razgovarali su o mogućim kandidatima za vodeće pozicije u EU na Europskom vijeću u lipnju, ali nisu zaključili. "Nije bilo većine ni za jednog kandidata. Europsko vijeće se složilo da mora postojati paket koji odražava raznolikost EU. Ponovno ćemo se sastati 30. lipnja. U međuvremenu ću nastaviti konzultacije, uključujući s Europskim parlamentom" - rekao je predsjednik Donald Tusk nakon sastanka Europskog vijeća 20. lipnja 2019. godine
Europsko vijeće, 20.-21. lipnja 2019. godine
Sastanak u lipnju uslijedio je nakon neformalne večere 28. svibnja 2019., neposredno nakon izbora u EU, te naknadnih konzultacija između predsjednika Tuska i šefova država ili vlada te predstavnika Europskog parlamenta.

Europsko vijeće ima glavnu ulogu u imenovanju uloga visokog profila na razini EU-a. U 2019. godini bira predsjednika Europskog vijeća, imenuje kandidata za predsjednika Europske komisije, imenuje visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i odlučuje o predsjedniku Europske središnje banke. Svi će preuzeti dužnost do kraja godine.

U skladu s Ugovorima (članak 15 (5)), Europsko vijeće bira svog predsjednika kvalificiranom većinom. Predsjednik je na mandatu od dvije i pol godine, s mogućnošću ponovnog imenovanja.

Sadašnji predsjednik Europskog vijeća je Donald Tusk. Prvi je mandat započeo 1. prosinca 2014. i ponovno je izabran 2017. godine.

Sljedeći predsjednik trebao bi stupiti na dužnost 1. prosinca 2019. godine.
Predsjednik Europskog vijeća
U skladu s Ugovorima (članak 15 (5)), Europsko vijeće bira svog predsjednika kvalificiranom većinom. Predsjednik je na mandatu od dvije i pol godine, s mogućnošću ponovnog imenovanja.

Sadašnji predsjednik Europskog vijeća je Donald Tusk. Prvi je mandat započeo 1. prosinca 2014. i ponovno je izabran 2017. godine.

Sljedeći predsjednik trebao bi stupiti na dužnost 1. prosinca 2019. godine.


PONOVNA UPOTREBA VODE ZA POLJOPRIVREDNO NAVODNJAVANJE: Vijeće postiglo dogovor o općem pristupu
Priopćenje za javnost 26.6.


EU poduzima nove mjere s ciljem smanjenja rizika od nestašice vode za navodnjavanje poljoprivrednih kultura. Vijeće je danas postiglo dogovor o svojem stajalištu (opći pristup) o uredbi kojom se olakšava uporaba komunalnih otpadnih voda za poljoprivredno navodnjavanje.
Ta nova pravila pomoći će Europi da se prilagodi na posljedice klimatskih promjena. Uredbom koja je u potpunosti u skladu s kružnim gospodarstvom unaprijedit će se dostupnost vode i poticati njezina učinkovita uporaba. Osiguravanjem dostupnosti dovoljne količine vode za navodnjavanje polja, posebice tijekom toplinskih valova i velikih suša, može se pomoći u sprečavanju manjka poljoprivrednih kultura i nestašice hrane.
„Voda je dragocjen resurs. Danas je ostvaren važan korak prema uspostavi novih pravila koja će nam omogućiti obnavljanje vode na način koji je siguran za ljude i životinje, a dobar za okoliš. Smisleno je uspostaviti usklađene minimalne standarde za kvalitetu obnovljene vode i praćenje usklađenosti kako bi naši poljoprivrednici mogli rabiti obnovljenu vodu. Dijelom se to temelji na učenju iz iskustava nekih država članica koje desetljećima uspješno primjenjuju ponovnu uporabu vode.Ioan Dene, rumunjski ministar voda i šumarstva
Nekoliko država članica već dugo i uspješno primjenjuje ponovnu uporabu vode u različite svrhe, uključujući poljoprivredno navodnjavanje. Takva je ponovna uporaba bolja za okoliš od alternativnih metoda opskrbe vodom kao što su transport vode ili desalinizacija. Predložena nova pravila bit će od posebne koristi u regijama u kojima potražnja za vodom i dalje premašuje opskrbu njome usprkos preventivnim mjerama za smanjenje potražnje. Postojeća pravila EU-a o higijeni hrane i dalje se primjenjuju i u potpunosti poštuju.
U svojem stajalištu Vijeće državama članicama pruža fleksibilnost da odluče bi li željele rabiti takve vodene resurse za navodnjavanje, imajući u vidu da se zemljopisni i klimatski uvjeti u državama članicama uvelike razlikuju. Država članica može odlučiti da nije prikladno rabiti obnovljenu vodu za poljoprivredno navodnjavanje u dijelu njezina državnog područja ili na cijelom tom području.
Prijedlog sadrži stroge zahtjeve za kvalitetu obnovljene vode i njezino praćenje kako bi se zajamčila zaštita ljudskog i životinjskog zdravlja te okoliša.
Države članice žele osigurati da se zahtjevi iz navedene uredbe i dalje temelje na najnovijim dostupnim znanstvenim dokazima. Stoga su uključile klauzulu kojom se Komisiju obvezuje da procijeni potrebu za preispitivanje minimalnih zahtjeva za kvalitetu obnovljene vode na temelju rezultata evaluacije provedbe ove uredbe ili kad god se to nalaže uslijed novih tehničkih i znanstvenih saznanja.

Osnovne informacije i sljedeći koraci
Europska komisija donijela je 28. svibnja 2018. prijedlog uredbe o minimalnim zahtjevima za ponovnu uporabu vode u sklopu provedbe akcijskog plana za kružno gospodarstvo. Europski parlament donio je stajalište o prijedlogu 12. veljače 2019.
Opći pristup koji je danas postignut činit će mandat Vijeća za buduće pregovore s Europskim parlamentom. Očekuje se da će pregovori u okviru trijaloga započeti tijekom finskog predsjedanja



Sirija: DEKLARACIJA VISOKE PREDSTAVNICE Federice Mogherini u ime EU
27.6. Priopćenje za javnost


EU je duboko zabrinuta situacijom na sjeverozapadu Sirije, točnije u pokrajinama Idlib i sjevernoj Hami. Nakon više od osam godina sukoba sirijsko stanovništvo i dalje pati od neselektivnog granatiranja, zračnih napada, bombardiranja i napada. Vojni napadi sirijskih režimskih snaga - uz potporu Rusije - uništili su IRL-ove kampove, škole i zdravstvene ustanove, što bi trebao biti najsigurniji prostor. Više od 230 civila izgubilo je živote, više od 330.000 pobjeglo je za samo šest tjedana, a još tri milijuna je pod rizikom.

EU čvrsto poziva sve strane da u potpunosti poštuju međunarodno humanitarno pravo. Snažno osuđujemo neselektivne napade na civile, bolnice i škole, uključujući i upotrebu bombi. EU ponovno potvrđuje svoju čvrstu odlučnost da se pozove na odgovornost one koji krše MHP.
Stalna prisutnost i djelovanje terorističkih skupina koje su na popisu UN-a na tom području pridonose stradanju civila i ostaju ozbiljna zabrinutost. Ipak, borba protiv terorističkih skupina ne može opravdati kršenje MHP-a.
EU poziva sve strane na ponovno uspostavljanje neposrednog prekida vatre i zahtijeva da se sve strane pridržavaju toga, osiguravajući zaštitu i nesmetanu humanitarnu pomoć civilnom stanovništvu, te dajući prostor za početak pravog sirijskog političkog procesa.

EU u potpunosti podupire napore koje predvode UN prema političkom rješenju u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 2254, ali ne može biti nade u napredak dok se nasilje nastavlja. EU ponavlja da vojno rješenje sukoba u Siriji ne može biti. Samo vjerodostojno, pregovaračko političko rješenje može zaustaviti krizu u Siriji.


Post je objavljen 27.06.2019. u 12:28 sati.