Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

FINSKA POZIVA MINISTRE EU ZA KONKURENTNOST DA RAZGOVARAJU O ODRŽIVOM RASTU




FINSKA ZAPOČINJE TREĆE PREDSJEDANJE VIJEĆEM EUROPSKE UNIJE OD 1. SRPNJA




Finska poziva ministre EU za konkurentnost da razgovaraju o održivom rastu
Priopćenje za tisak EU2019FI 19.6.2019.


Ministri EU odgovorni za konkurentnost sastat će se u Helsinkiju 4. i 5. srpnja 2019. godine. Razgovarat će o tome kako EU može stvoriti održivi rast, konkurentnost, dobrobit i prosperitet u budućnosti. To je prvi neformalni sastanak ministara tijekom finskog predsjedanja Vijećem Europske unije .Tema sastanka je održivi rast, jer se EU suočava s izazovima digitalne transformacije, brzog tehnološkog napretka, međunarodne konkurencije i klimatskih promjena. EU mora razmotriti nove načine postizanja ekonomski, socijalno i ekološki održivog rasta

Osim ministara EU-a, na sastanku će sudjelovati i povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas, povjerenik za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća Elżbieta Bieńkowska i vodeći stručnjaci iz istraživačke i poslovne zajednice. Cilj je kreatorima politike pružiti priliku da čuju o najnovijim istraživačkim dokazima i iskustvima poslovnih subjekata.

Istraživanje i inovacije kao pokretači rasta

Ministri EU zaduženi za istraživanje sastat će se u četvrtak 4. srpnja u Helsinkiju. Oni će imati dva radna sastanka: prvi o istraživanjima i inovacijama kao pokretačima održivog rasta i drugi o okvirnom programu EU za istraživanje i inovacije Horizon Europe kao strateškom alatu. Tijekom ručka ministri će raspravljati o tome kako se europska izvrsnost može prevesti u poduzetnički uspjeh.

Ministri će najprije čuti govornike prof. Sylvie Schwaag Serger sa Sveučilišta Lund, izvršnog direktora Vaisala Group Kjell Forsén, CSO-a i suosnivačica ICEYE Pekka Laurila i profesorice Mariane Mazzucato iz Instituta za inovacije i javne svrhe, University College London.

Jedinstveno tržište, digitalno gospodarstvo i industrijska politika međusobno su povezani

Ministri EU-a odgovorni za jedinstveno tržište, industriju i konkurentnost sastat će se u petak, 5. srpnja. Oni će imati dva radna sastanka: prvi na integraciji jedinstvenog tržišta, digitalnoj ekonomiji i industrijskoj politici, a drugi na konkurentnoj i klimatski neutralnoj Europi.

Ministri će prvo čuti poslovne lidere iz različitih sektora. Glavni govornici su predsjednik i izvršni direktor tvrtke Kone Corporation Henrik Ehrnrooth, glavni komercijalni direktor Bombardier Transporta Per Allmer, predsjednik Uprave i suosnivač tvrtke Sulapac doo Suvi Haimi, član upravnog odbora Siemens AG Michael Sen i predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Fortum Corporation Pekka Lundmark.

Prijenos dijelova sastanka uživo će biti dostupan na internetskoj stranici Predsjedništva eu2019.fi.

TREĆE PREDSJEDANJE FINSKE POČINJE 1. SRPNJA

Finska će predsjedati Vijećem Europske unije od 1. srpnja do 31. prosinca 2019. Finska predsjedava službenim sastancima Vijeća u Bruxellesu i Luksemburgu te neformalnim sastancima ministara održanim u Finskoj. Šest neformalnih sastanaka ministara i niz sastanaka radnih skupina i stručnjaka održat će se u dvorani Finlandia u Helsinkiju. Nositelj predsjedništva može odabrati da istakne određene teme fokusirajući se na njih na neformalnim sastancima.
Predsjedništvo nastavlja rad Vijeća na zakonodavstvu EU-a i političkim inicijativama te osigurava kontinuitet programa EU-a. Osim toga, predsjedništvo predstavlja Vijeće u odnosima s drugim institucijama EU-a, osobito s Europskom komisijom i Europskim parlamentom.

Predstavnici medija koji pokrivaju neformalne sastanke ministara održanih u Helsinkiju moraju završiti akreditaciju putem online sustava akreditacije najkasnije dva tjedna prije početka sastanka. Akreditacija za neformalni sastanak ministara odgovornih za konkurentnost zatvorit će se u četvrtak 20. lipnja u 16.00 sati po finskom vremenu (EET).





Post je objavljen 21.06.2019. u 07:29 sati.