Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRILAGODBA EU AKTIMA I UGOVORU IZ LISABONA






ŠPANJOLSKA SMANJILA DEFICIT ISPOD 3 POSTO I IZAŠLA IZ POSTUPKA
14.6. Priopćenje za javnost


Vijeće je danas zatvorilo postupak u slučaju prekomjernog deficita za Španjolsku, čime se potvrđuje da je smanjila svoj deficit ispod referentne vrijednosti EU-a od 3 % BDP-a.
Vijeće je tako stavilo izvan snage svoju odluku iz travnja 2009. o postojanju prekomjernog deficita u Španjolskoj. Slijedom toga, nijedna država članica trenutačno ne podliježe postupku u slučaju prekomjernog deficita. Postupci su otvoreni za 24 države članice tijekom 2010. i 2011., na vrhuncu krize eura.
Člankom 126. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) od država članica zahtijeva se izbjegavanje prekomjernih državnih deficita. Postupak se primjenjuje kako bi se pružila potpora povratku na dobre fiskalne položaje.
Nakon što izađe iz postupka prekomjernog deficita, na državu članicu primjenjuje se preventivni dio poreznog pravilnika EU-a, Pakt o stabilnosti i rastu.
Deficit opće države Španjolske iznosio je 2,5 % BDP-a u 2018., što je smanjenje u odnosu na 3,1 % BDP-a u 2017. U gospodarskoj prognozi Komisije iz proljeća 2018. predviđa se deficit od 2,3 % BDP-a u 2019. i 2,0 % BDP-a u 2020., odnosno da će tijekom razdoblja obuhvaćenog prognozom i dalje biti manji od referentne vrijednosti EU-a od 3 % BDP-a.
Strukturni saldo, to jest saldo opće države prilagođen gospodarskom ciklusu i bez jednokratnih i drugih privremenih mjera, poboljšao se za 0,4 % BDP-a tijekom posljednje tri godine.
Udio bruto državnog duga u BDP-u smanjio se sa 98,1 % u 2017. na 97,1 % u 2018., uglavnom zbog učinka realnog rasta i inflacije na smanjenje duga, uz primarni saldo blizu nule. U prognozi Komisije iz proljeća 2019. predviđa se da će se udio duga u 2019. smanjiti na 96,3 %, a u 2020. na 95,7 %.
U Španjolskoj se postupak u slučaju prekomjernog deficita provodi od veljače 2009., kada je Vijeće tu zemlju pozvalo da deficit ispravi do 2012.
Taj rok produljen je četiri puta. Prva tri puta, odnosno u prosincu 2009., srpnju 2012. i lipnju 2013., rok je pomaknut na 2013., 2014. odnosno 2016., uzimajući u obzir znatne nepovoljne posljedice za državne financije koje su proizlazile iz neočekivanih nepovoljnih gospodarskih događaja. U srpnju 2016. Vijeće je istaknulo nedostatak učinkovitog djelovanja poduzetoga u cilju ispravljanja stanja prekomjernog deficita te je odredilo novi rok za ispravak deficita do 2018.
S obzirom na najnovije podatke Vijeće je zaključilo da je deficit Španjolske sada ispravljen.

Delegirani i provedbeni akti: EU PRILAGODILA ZNATAN BROJ ZAKONODAVNIH AKATA UGOVORU IZ LISABONA
14.6. Priopćenje za javnost

Vijeće je danas donijelo uredbu o usklađivanju 64 zakonodavna akta u kojima se upućuje na „regulatorni postupak s kontrolom” s Ugovorom iz Lisabona.
Ugovorom iz Lisabona uvedena je razlika između ovlasti delegiranih Komisiji za donošenje nezakonodavnih akata opće primjene radi dopune ili izmjene određenih elemenata zakonodavnog akta koji nisu ključni (delegirani akti) i ovlasti dodijeljenih Komisiji za donošenje akata kojima se osiguravaju jedinstveni uvjeti za provedbu pravno obvezujućih akata Unije (provedbeni akti). To znači da se svi postojeći zakonodavni akti u kojima se upućuje na prijašnji „regulatorni postupak s kontrolom” moraju uskladiti s Ugovorom iz Lisabona. U nekim se slučajevima to već dogodilo. Što se tiče ostalih, Vijeće, Parlament i Komisija prepoznali su potrebu za brzim usklađivanjem u Međuinstitucijskom sporazumu o boljoj izradi zakonodavstva iz 2016.
Uredbom koja je danas donesena obuhvaćeni su neki od akata koje je Komisija 2016. predložila za usklađivanje. U većini slučajeva regulatorni postupak s kontrolom zamjenjuje se upućivanjem na delegirane akte, a u nekim slučajevima na provedbene akte.
Vijeće, Parlament i Komisija i dalje će raditi na usklađivanju preostalih akata tijekom mandata idućeg sastava Europskog parlamenta

EU DONIJELA UEDBU O SPREČAVANJU DOLASKA NESIGURNIH PROIZVODA NA TRŽIŠTE
14.6. Priopćenje za medije


EU pojačava napore kako bi osigurao da se na tržište mogu staviti samo sigurni proizvodi koji su u skladu sa zakonodavstvom EU-a. Vijeće je danas donijelo uredbu kojom se jača nadzor tržišta kako bi se osiguralo da su proizvodi koji se stavljaju na tržište u EU-u sigurni i u skladu sa zakonodavstvom EU-a. Uredbom se također osigurava stroža provedba pravila EU-a s ciljem povećanja povjerenja potrošača u proizvode koji se stavljaju na tržište EU-a.
„Tim će se novim pravilima zajamčiti da su proizvodi stavljeni na jedinstveno tržište, uključujući proizvode kojima se trguje na internetu, certificirani te sukladni s našim strogim zajedničkim pravilima EU-a i normama kvalitete i sigurnosti. Njima će se ujedno osigurati slobodno kretanje robe, zaštita potrošača i jednaki uvjeti tržišnog natjecanja za sve gospodarske subjekte“ - Niculae BĂDĂLĂU, rumunjski ministar gospodarstva
Tom se uredbom:
• konsolidira postojeći okvir za aktivnosti nadzora tržišta
• radi na rješenjima za izazove koje predstavljaju međunarodna e-trgovina i trgovina na internetu
• potiču zajedničke aktivnosti tijelâ za nadzor tržišta iz nekoliko država članica
• uvodi potpuno digitalni radni tijek radi poboljšanja razmjene informacija između tijela vlasti i Komisije
• uspostavlja ojačani okvir za kontrole proizvoda koji ulaze na jedinstveno tržište i poboljšanu suradnju među tijelima za nadzor tržišta i carinskim tijelima.
Sljedeći koraci
Uredba se još mora potpisati i objaviti u Službenom listu EU-a. Stupit će na snagu dvadesetog dana od dana objave. Počet će se primjenjivati dvije godine od datuma stupanja na snagu. Međutim, niz odredaba primjenjivat će se od 1. siječnja 2021.
Osnovne informacije
Na jedinstvenom je tržištu slobodno kretanje robe najrazvijenija od četiriju temeljnih sloboda. Slobodno kretanje robe generira oko 25 % BDP-a u EU-u i 75 % trgovine robom među državama članicama EU-a. Otprilike jedna šestina svjetske trgovine robom otpada na EU. Vrijednost trgovine robom među državama članicama EU-a u 2015. procijenjena je na 3063 milijarde eura.
Donesena uredba dio je takozvanog „paketa o robi”, koji sadrži i uredbu Europskog parlamenta i Vijeća o uzajamnom priznavanju robe koja se zakonito stavlja na tržište u drugoj državi članici, donesenu u ožujku 2019.

Unija tržišta kapitala: VIJEĆE EU DONIJELO NOVA PRAVILA KOJIMA SE OLAKŠAVA PRITUP MIROVINSKIM PROIZVODIMA I INVESTICIJSKIM FONDOVIMA
14.6. Propćenje za javnost


Vijeće je danas donijelo dvije ključne reforme u okviru unije tržišta kapitala.
Vijeće je donijelo: 1.uredbu kojom se pruža veći izbor osobama koje žele štedjeti za mirovinu i proširuje tržište osobnih mirovina stvaranjem „paneuropskog mirovinskog proizvoda” (PEPP-ova) 2.paket mjera za uklanjanje postojećih prepreka prekograničnoj distribuciji investicijskih fondova.
PEPP-ovi
Uredbom o PEPP-ovima uvodi se nova vrsta dobrovoljnog osobnog mirovinskog proizvoda. Značajke PEPP-ova bit će jednake diljem EU-a i nalazit će se u ponudi različitih pružatelja usluge, poput osiguravajućih društava, banaka, strukovnih mirovinskih fondova, investicijskih društava i upravitelja imovinom. Pružatelji usluge moći će se koristiti putovnicom EU-a i tako prodavati PEPP-ove u različitim državama članicama.
PEPP-ovima će se pružiti nova mogućnost štednje diljem EU-a kojom će se dopuniti državna, strukovna i nacionalna osobna mirovinska osiguranja. Na taj se način potrošačima omogućuje da na dobrovoljnoj bazi dopune svoje uštede za mirovinu, pri čemu se mogu osloniti na čvrstu zaštitu potrošača. PEPP će biti prenosiv među državama članicama: potrošači će moći nastaviti doprinositi svojem PEPP-u i kada se presele u drugu državu članicu.
Prekogranična distribucija investicijskih fondova
Sporazumom se poboljšava trenutačni regulatorni okvir koji se primjenjuje na investicijske fondove. Uklanjanjem postojećih regulatornih prepreka i smanjenjem troškova distribucije olakšava se prekogranična distribucija investicijskih fondova.
Mjerama će se posebice:
• olakšati upraviteljima alternativnih investicijskih fondova u EU-u da ispitaju interes potencijalnih profesionalnih ulagatelja na novim tržištima
• objasniti obveze upravitelja imovinom u vezi s korisničkim uslugama u državama članicama domaćinima
• uskladiti postupci i uvjeti koji se odnose na upravitelje zajedničkih investicijskih fondova pri izlasku s nacionalnog tržišta, ako odluče prekinuti ponudu ili plasiranje svojih fondova
• povećati transparentnost i oformiti jedinstvenu internetsku pristupnu točku za informacije o nacionalnim pravilima u vezi sa zahtjevima u pogledu marketinga i primjenjivim naknadama.
Sljedeći koraci
Slijedom potpisivanja donesenog zakonodavstva 20. lipnja, nove mjere za PEPP-ove i prekograničnu distribuciju fondova bit će objavljene u Službenom listu ubrzo nakon
potpisivanja i stupit će na snagu 20 dana nakon objave.



Post je objavljen 15.06.2019. u 23:49 sati.