Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DAN OTVORENIH VRATA U SOLANI NIN



CVIJET SOLI NINSKE SOLANE





Solana Nin, na istočnoj strani gradića Nina, koji je 15 kilometara sjeverozapadno od grada Zadra, na obali Jadranskog mora, 13. lipnja održava Dan otvorenih vrata, te će posjetitelji do 20 sati uz stručno vodstvo obići kuću soli, upravnu zgradu, muzej soli, skladišta i moći do kasnih večernjih sati uživati u besplatnim obilascima uz stručno vodstvo. Dani otvorenih vrata ponavljati će se svaka dva tjedna tijekom turističke sezone u lipnju, srpnju i kolovozu. Solana je stara preko 1500 godina. O tome svjedoče arheološki nalazi iz doba Liburna (Ilira).U sklopu solane je muzej i Kuća soli.Kuća soli izložbeni je prostor čija je unutrašnjost obložena solju i koja ima zanimljiv interaktivni i edukativni sadržaj. U Kući soli nalazi se velika maketa Solane obložena staklom sa svjetlosnim efektima te se pomoću nje posjetiteljima može bolje vizualno približiti način rada, izgled područja koji pokriva Solana zajedno s bazenima. Tu posjetitelji mogu vidjeti, alate s kojima se sol prikupljala tijekom povijesti, dokumentarni film o solani, fotografije, kako iz davne prošlosti tako i one iz novijeg vremena, na kojima je zabilježen mukotrpan rad generacija radnika koji vade sol. Fotografije su dokument povijesti i svjedoće tradiciju proizvodnje soli u solani Nin.U sklopu muzeja nalazi se i suvenirnica u kojoj se mogu pronaći razni proizvodi od soli i sa soli kao što su sladoled, čokolade, keksi, kozmetika itd.





Solana Nin nalazi se u srcu pet hrvatskih nacionalnih parkova Plitvica, Paklenice, Kornata, Sjevernog Velebita i Krke gdje je priroda čista i nezagađena. Cvijet soli je sol u izvornom obliku. Obična se ninska sol taloži na dno bazena, a cvijet soli kao fini kristal ostaje na površini sjedinjen s morem. Ubire se ljudskom rukom i drvenim mikronskim sitima poput latica cvijeća. Ninski je cvijet soli produkt metabolizma algi i specifičnih mikroorganizama. U svom sastavu cvijet soli uključuje 80 različitih esencijalnih minerala natrija (Na), kalija (K), kalcija (Ca) i magnezija (Mg) itd. Izvor je i mikroelemenata u tragovima poput joda (I), fosfora (P), broma (Br), cinka (Zn), željeza (Fe), mangana (Mn), bakra (Cu) i silicija (Si).
Jadransko more uz hrvatsku obalu je izrazito prozirno s intenzivnom bojom što sa slikovitom obalom pridonosi za pamćenje lijepom krajoliku. Zahvaljujući odsustvu industrijskih učinaka na okoliš, Jadransko more spada u najajčišćih svjetska mora i kao takvo moguće je iz njega dobiti najkvalitetniju morsku sol. Jadransko more s autohtonim biljnim i životinjskim bogatstvom predstavlja ekosustav i netaknuto prirodno blago Hrvatske. Obiluje mineralnim solima, planktonima i algama u kojem se vode izmjene za 5 do 10 godina dok je u Sredozemnom moru potrebno 70 do
100 godina za izmjenu vode. Znanstvene su studije pokazale da Jadransko more sadrži preko 80 esencijalnih minerala i oligoelemenata bitnih za zdravlje čovjeka. UN je Jadran proglasio ekosustavom posebne pažnje.
Važno je svojstvo morske vode i slanost ili salinitet kojom se iskazuje ukupna količina svih otopljenih soli u 1000g morske vode. Slanost Jadranskog mora je velika - u prosjeku iznosi 38,30 promila, tj. u jednom kilogramu vode otopljeno je 38,30 grama soli.
Ako ninske soli nema u obližnjoj trgovini moguće ju je kupiti u Zagrebu u Radičevoj 3 i 13 te Pakoštanskoj 5. ( Margareta Zouhar Zec)







Post je objavljen 13.06.2019. u 07:18 sati.