Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Obrambeni okrug I – središte fortifikacijskog sustava grada Pule za vrijeme Austro-Ugarske monarhije

Obrambeni okrug I, fortifikacijskog sustava Pule, bilo je kružno područje u kojem se nalazio čitav grad Pula. Središte se nalazilo u Mletačkoj utvrdi. Važniji očuvani objekti okruga su: utvrda Casoni Vecchi (ili utvrda Monte Paradiso), utvrda San Michele, utvrda Monvidal i utvrda San Giorgio.



Prvo smo posjetili Mletačku utvrdu koja se nalazi na brežuljku (32 mnv) u samom središtu grada. Utvrda je izgrađena u 17. stoljeću na mjestu na kojem su Histri imali gradinu, Rimljani castrum, a obitelj Castropola srednjovjekovni kaštel.



U utvrdi se nalazi toranj s kojega se pruža prekrasan pogled na središte grada i na Pulski zaljev.



Danas se u utvrdi nalazi Povijesni i pomorski muzej Istre.



Slijedeća utvrda koju smo posjetili je utvrda Casoni Vecchi. Utvrda je izgrađena 1853. godine na brežuljku u gradskoj četvrti Vidikovac. Utvrdu smo obišli samo izvana, jer je zatvorena.



S Vidikovca smo otišli do susjednog brežuljka Svetog Mihovila gdje se nalazi Opća bolnica Pula. U kompleksu bolnice nalazi se utvrda San Michele koja je izgrađena krajem 19. stoljeća na mjestu gdje se nalazila opatija sv. Mihovila. U opatiji je navodno boravio Dante Alighieri. U utvrdu nije moguće ući jer danas služi kao skladište bolnice.



Šetnju brežuljcima Pule nastavljamo na brežuljku Monvidal, u istoimenoj gradskoj četvrti. Na vrhu brežuljka između 1852. i 1856. godine izgrađena je utvrda Monvidal. U utvrdi se nalazi antena, koja narušava izgled utvrde. Utvrda je zatvorena i pod nadzorom je Ministarstva obrane Republike Hrvatske.



Posljednja u nizu utvrda koju smo posjetili je utvrda San Giorgio, koja je izgrađena između 1852. i 1854. godine na brežuljku Monte Ghiro (48 mnv). Pored utvrde se nalazi gradsko groblje. Utvrda je otvorena, tako da je moguće razgledati njenu unutrašnjost i popesti se na krov, s kojega se pruža lijep pogled na Pulu.



Ovim izletom smo posjetili pet od sedam pulskih brežuljaka (Pula je grad na sedam brežuljaka, kao i drevni Rim). Ostala dva, po meni (postoje mnoga različita tumačenja), brežuljka su brežuljak Monte Zaro i brežuljak iznad rimskog amfiteatra Arena.



Karta s lokacijama posjećenih utvrda.



Post je objavljen 12.06.2019. u 18:06 sati.