Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

VIZNA POLITIKA EU


VEĆA SIGURNOST ZA OSOBNE ISPRAVE: Vijeće donijelo nova pravila
6.6. 2019. Priopćenje za javnost




EU povećava sigurnost za osobne iskaznice kako bi se smanjilo broj prijevara povezanih s identitetom. Vijeće je danas donijelo uredbu kojom će se osigurati veća sigurnost osobnih iskaznica građana i građanki EU-a i boravišnih isprava izdanih građanima i građankama EU-a i članovima njihovih obitelji koji su državljani trećih zemalja.
Novim pravilima poboljšat će se sigurnost osobnih iskaznica uvođenjem minimalnih standarda i u pogledu informacija koje sadrže i u pogledu sigurnosnih obilježja koja su zajednička svim državama članica koje izdaju takve isprave.
Njima od država članica ne zahtijeva se da uvedu osobne iskaznice ako one nisu predviđene nacionalnim pravom.

Sigurnosni standardi za osobne iskaznice
Prema novim pravilima osobne iskaznice morat će se izrađivati na jedinstvenom obrascu formata kreditne kartice (ID-1), uključivati strojno čitljivu zonu te zadovoljavati minimalne sigurnosne standarde koje je utvrdio ICAO (Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva). Također će morati sadržavati fotografiju i dva otiska prstiju nositelja iskaznice, pohranjene u digitalnom formatu, na beskontaktnom čipu. Na osobnim iskaznicama na zastavi EU-a bit će navedena oznaka zemlje države članice koja je izdaje.
Najkraći rok valjanosti osobnih iskaznica bit će pet godina, a najdulji deset godina. Države članice mogu izdavati osobne iskaznice s duljim rokom valjanosti za osobe od sedamdeset ili više godina. Ako se izdaju, osobne iskaznice za maloljetnike mogu imati rok valjanosti kraći od pet godina.

Postupno ukidanje starih osobnih iskaznica
Nova pravila stupit će na snagu dvije godine nakon donošenja, što znači da do tog datuma sve nove isprave moraju ispunjavati nove kriterije.
Općenito, postojeće osobne iskaznice koje ne ispunjavaju kriterije prestat će važiti deset godina nakon datuma primjene novih pravila ili po isteku, ovisno o tome što nastupi prije. Osobne iskaznice izdane građanima i građankama od sedamdeset ili više godina ostat će valjane do isteka, pod uvjetom da ispunjavaju utvrđene minimalne sigurnosne standarde i imaju strojno čitljivu zonu.
Isprave s najnižom razinom sigurnosti koje ne ispunjavaju minimalne sigurnosne standarde ili nemaju strojno čitljivu zonu prestat će važiti u roku od pet godina.
Zaštitne mjere za zaštitu podataka
Nova pravila obuhvaćaju snažne zaštitne mjere za zaštitu podataka kako bi se osiguralo da prikupljene informacije ne završe u pogrešnim rukama. Nacionalna tijela posebno će trebati osigurati sigurnost beskontaktnih čipova i podataka pohranjenih na njima, tako da ih se ne može hakirati ili im pristupiti bez dopuštenja.
Boravišne isprave
Pravilima se utvrđuju i osnovne informacije koje trebaju sadržavati boravišne isprave koje se izdaju građanima i građankama EU-a te usklađuje format i druge specifikacije boravišnih iskaznica koje se izdaju članovima obitelji građana i građanki EU-a koji su državljani trećih zemalja.

VIZNA POLITIKA : EU ažurirao pravila s ciljem olakšavanja zakonitog putovanja i suzbijanja nezakonitih migracija
6.6.2019. Priopćenje za medije


EU je danas donio izmjene uredbe o Zakoniku o vizama kojima će se poboljšati uvjeti za zakonite putnike i povećati dostupni alati za odgovor na izazove nezakonitih migracija.
Bolji uvjeti za zakonite putnike
Novim pravilima zakonitim putnicima pružit će se brži i jasniji postupci, osobito:
• omogućavanjem podnošenja zahtjeva u razdoblju od šest mjeseci do petnaest dana prije putovanja
• omogućavanjem elektroničkog ispunjavanja i potpisivanja obrasca za prijavu
• uvođenjem usklađenog pristupa izdavanju viza za više ulazaka redovitim putnicima kojima su prethodni zahtjevi za vizu odobreni za razdoblje koje se postupno produljuje od jedne do pet godina.
Pokrivanje troškova obrade zahtjeva
Kako bi se osiguralo da države članice mogu bolje pokriti troškove obrade zahtjeva za vize bez odvraćajućeg učinka na podnositelje zahtjeva za vizu, vizna pristojba povećat će se i iznositi 80 eura.
Uredbom se uvodi i mehanizam za preispitivanje potrebe za mijenjanjem iznosa vizne pristojbe svake tri godine.
Bolja suradnja u pogledu ponovnog prihvata nezakonitih migranata
Uredbom će se ujedno doprinijeti poboljšanju suradnje s trećim zemljama u pogledu ponovnog prihvata uvođenjem novog mehanizma za upotrebu obrade zahtjeva za vize kao sredstva utjecaja.
Komisija će u okviru tog mehanizma redovito procjenjivati suradnju s trećim zemljama u pogledu ponovnog prihvata. Kada zemlja ne surađuje, Komisija će Vijeću predložiti da donese provedbenu odluku o primjeni određenih mjera ograničavanja za vize povezanih s obradom zahtjeva za vize i, u konačnici, s viznom pristojbom.
S druge strane, ako zemlja surađuje u pogledu ponovnog prihvata, Komisija može predložiti da Vijeće donese provedbenu odluku kojom se uvodi ili smanjenje vizne pristojbe, skraćivanje vremena potrebnog za odlučivanje o zahtjevima za vizu ili povećanje razdoblja valjanosti viza za više ulazaka.

ROBA S DVOJNOM NAMJENOM : Vijeće postiglo dogovor o pregovaračkom mandatu

5.6. 2019. Priopćenje za javnost

EU želi modernizirati sadašnji režim EU-a za kontrolu izvoza, prijenosa, brokeringa, tehničke pomoći i provoza u pogledu robe s dvojnom namjenom. Cilj je daljnje jačanje neširenja oružja za masovno uništenje i sredstava za njihov prijenos, regionalnog mira, sigurnosti i stabilnosti te poštovanja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.
Veleposlanici i veleposlanice pri EU-u dogovorili su danas pregovaračko stajalište Vijeća o predloženoj preinaci uredbe o uspostavi režima za kontrolu izvoza, brokeringa, tehničke pomoći, provoza i prijenosa u pogledu robe s dvojnom namjenom. Na temelju tog mandata predsjedništvo Vijeća započet će pregovore s Europskim parlamentom.
Novim pravilima uvodi se niz izmjena u sustav EU-a za kontrolu izvoza robe s dvojnom namjenom kako bi ga se prilagodilo tehnološkim, gospodarskim i političkim okolnostima koje se mijenjaju. Osim toga, njima će se pojednostaviti i poboljšati postojeća pravila te optimizirati sustav licenciranja u EU-u.
Nove odredbe posebice uključuju sljedeće:
• daljnje usklađivanje postupaka izdavanja dozvola uvođenjem novih općih izvoznih dozvola (EU GEA) – odobrenja za izvoz u određene zemlje odredišta koja su dostupna svim izvoznicima koji poštuju uvjete;
• usklađivanje kontrole pružanja tehničke pomoći povezane s osjetljivom robom;
• novi tekst u pogledu robe za kibernadzor u kojem se ističe da nadležna tijela imaju mogućnost kontrolirati takvu robu primjenom postojeće uredbe kao i robu s dvojnom namjenom koja nije navedena na popisu, a koja bi se mogla upotrijebiti za organizaciju ili počinjenje teških povreda ljudskih prava.

Kontekst
U skladu s međunarodnim obvezama države članice moraju uspostaviti unutarnje kontrole kako bi spriječile širenje nuklearnog, kemijskog ili biološkog oružja i sredstava za njihov prijenos. To uključuje kontrolu nad robom s dvojnom namjenom koja je povezana s materijalima, opremom i tehnologijom za izvoz koji se mogu upotrebljavati i u civilne i u vojne svrhe, među ostalim i u gore navedene svrhe.
Stoga je EU 2009. donio uredbu o uspostavi režima za kontrolu izvoza, brokeringa, tehničke pomoći, provoza i prijenosa u pogledu robe s dvojnom namjenom.
Radi prilagodbe tehnološkim, gospodarskim i političkim okolnostima koje se brzo mijenjaju, Komisija je u rujnu 2016. predstavila prijedlog za ažuriranje i proširenje postojećih pravila.



Post je objavljen 12.06.2019. u 13:08 sati.