Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DOGOVOR EU O NOVIM PRAVILIMA ZA NESOLVENTNA PODUZEĆA






DRUGA PRILIKA ZA PODUZETNIKE : donesena nova pravila o nesolventnosti poduzeća

6.6. 2019, Priopćenje


EU pruža drugu priliku priznatim poduzetnicima u stečaju, a održivim poduzećima u financijskim poteškoćama olakšava pristup okvirima za preventivno restrukturiranje u ranoj fazi, s ciljem izbjegavanja nesolventnosti.
Vijeće je danas formalno donijelo direktivu o okvirima za preventivno restrukturiranje, pružanju druge prilike i mjerama za povećanje učinkovitosti postupaka koji se odnose na restrukturiranje, nesolventnost i otpust duga. Ovom odlukom obilježava se završetak zakonodavnog postupka.
Direktivom se prvenstveno želi smanjiti najveće prepreke slobodnom protoku kapitala koje nastaju zbog razlika među okvirima za restrukturiranje i nesolventnost država članica te unutar EU-a pojačati kulturu saniranja na temelju načela druge prilike. Novim pravilima nastoji se i smanjiti udio neprihodonosnih kredita u bilanci banaka i spriječiti njihovo akumuliranje u budućnosti. Prijedlogom se tako nastoji postići odgovarajuća ravnoteža između interesa dužnika i vjerovnika.

Među ključne elemente novih pravila ubrajaju se:
• Rano upozoravanje i pristup informacijama kako bi se dužnicima pomoglo otkriti okolnosti u kojima bi vjerojatno moglo doći do nesolventnosti i koje su jasan znak da je potrebno brzo djelovati.
• Okviri za preventivno restrukturiranje: dužnici će imati pristup okviru za preventivno restrukturiranje kojim im se omogućuje restrukturiranje kako bi se spriječilo nesolventnost i osiguralo njihovu održivost te stoga zaštitilo radna mjesta i poslovnu aktivnost. Ti okviri mogu biti dostupni i na zahtjev vjerovnika i predstavnika zaposlenika.
• Olakšavanje pregovaranja o planu preventivnog restrukturiranja uz imenovanje, u određenim slučajevima, stručnjaka u području restrukturiranja koji će pomoći u izradi plana.
• Planovi restrukturiranja: novim pravilima predviđa se niz elemenata koji moraju biti dio plana, uključujući opis gospodarskog stanja, zahvaćene strane i njihove kategorije, uvjete planova itd.
• Zastoj pojedinačnih radnji ovrhe: dužnici mogu iskoristiti zastoj pojedinačnih radnji ovrhe kako bi podržali pregovore o planu restrukturiranja u okviru za preventivno restrukturiranje. Početno trajanje zastoja pojedinačnih radnji ovrhe ograničeno je na razdoblje od najviše četiri mjeseca.
• Otpust duga: prezaduženi poduzetnici imat će pristup barem jednom postupku koji može dovesti do potpunog otpusta njihova duga nakon razdoblja od najviše tri godine, u skladu s uvjetima utvrđenima u direktivi.
Ovim formalnim glasovanjem obilježava se završetak zakonodavnog postupka. Direktiva će sada biti službeno potpisana i potom objavljena u službenom listu. Države članice imat će dvije godine (od objave u SL-u) za provedbu novih odredaba. No u opravdanim slučajevima mogu od Komisije tražiti dodatnu godinu za provedbu.
Osnovne informacije
Komisija je 22. studenoga 2016. predstavila prijedlog. Novim se pravilima dopunjuje uredba o nesolventnosti iz 2015. koja je usmjerena na rješavanje sukoba nadležnosti i zakonâ u prekograničnim postupcima u slučaju nesolventnosti i kojom se osigurava priznavanje presuda povezanih s nesolventnošću u cijelom EU-u.
Europski parlament formalno je glasovao o direktivi 28. ožujka 2019.
• Direktiva o okvirima za preventivno restrukturiranje, drugoj prilici i mjerama za povećanje učinkovitosti postupaka koji se odnose na restrukturiranje, nesolventnost i otpust duga za poduzetnike, 15. svibnja 2019.
• EU postigao dogovor o novim pravilima o nesolventnosti poduzeća (priopćenje za medije, 19.12.2018.)

PRVI VIŠEGODIŠNJI PLAN UPRAVLJANJA ZA RIBARSTVO U ZAPADNOM SREDOZEMLJU POSTAO JE STVARNOST
6.6. 2019.Priopćenje

Prvi put uvode se dugoročna pravila kojima se omogućuje bolja zaštita ribljih stokova u zapadnom Sredozemnom moru. Cilj je tim pravilima revitalizirati iscrpljene zalihe i osigurati ekološku i socioekonomsku održivost ribarstva u tom područjuVijeće je danas službeno donijelo novu uredbu o uspostavi višegodišnjeg plana upravljanjapridnenim stokovima (tj. stokovima riba koje žive na dnu mora) na području koje obuhvaća uglavnom francuske, talijanske i španjolske vode.
1.Glavne mjere u planu obuhvaćaju mjerljive ribolovne aktivnosti u pogledu ključnih ribljih stokova za sve koče koje ribare u zapadnom Sredozemlju, ali se njima omogućuje i određena fleksibilnost kako bi se uzeo u obzir mješoviti ribolov.
2.Uvest će se tromjesečna zabrana ribolova u tom području radi zaštite mladih jedinki, a posebne tehničke mjere očuvanja uspostavit će se za sve stokove. Rekreacijski ribolov obuhvatit će se u okviru regionalizacije.
3. Poboljšat će se regionalna suradnja u pitanjima kao što su obveza iskrcavanja i tehničke mjere očuvanja.
Iskrcavanja u zapadnom Sredozemnome moru čine samo oko 31 % ukupnog iskrcanog ulova na Sredozemlju, ali ribarstvo pridnenih vrsta u tom dijelu ima veliku komercijalnu vrijednost. Ulovi tih stokova znatno su se smanjili za otprilike 23 % od početka 2000-ih te bi se trenutačnim tempom do 2025. prekomjerno izlovilo više od 90 % stokova.
• Uredba o uspostavi višegodišnjeg plana za ribarstvo koje iskorištava pridnene stokove u zapadnom Sredozemnome moru i izmjeni Uredbe (EU) br. 508/2014
• Ribolov pridnenih vrsta u zapadnom Sredozemnome moru: privremeni dogovor o novom višegodišnjem planu (priopćenje za medije, 5.2.2019.)



EU POTIČE DIGITALNE INOVACIJE POVEĆANJEM DOSTUPNOSTI PODATAKA FINANCIRANIH JAVNIM SREDSTVIMA

6.6. 2019. Priopćenje


EU prikuplja mnoštvo podataka u posjedu javnog sektora koji su lakše dostupni za ponovnu uporabu kao sirovina za umjetnu inteligenciju, lanac blokova i druge napredne digitalne tehnologije.
Vijeće je danas (6.6. 2019.) donijelo nova pravila o otvorenim podatcima i ponovnoj uporabi podataka javnog sektora. To će ojačati podatkovno gospodarstvo EU-a, doprinijeti razvoju društva utemeljenog na podatcima te potaknuti rast i otvaranje radnih mjesta u svim sektorima gospodarstva.
„Ta su pravila istinski pokretač u području umjetne inteligencije i njima će se doprinijeti tome da Europa postane svjetski predvodnik u tom ključnom području. Njima će se ojačati digitalna industrija EU-a, osobito manja poduzeća i novoosnovana poduzeća, koja inače ne bi imala pristup svim podatcima koji su im potrebni za inovacije i širenje“- izjavio je Alexandru Petrescu, rumunjski ministar komunikacija i informacijskog društva, predsjednik Vijeća
Tom se novom direktivom proširuje područje primjene pravila o ponovnoj uporabi informacija javnog sektora te ne obuhvaća samo tijelâ javnog sektora, već i javna poduzeća u prometnom sektoru te sektoru komunalnih usluga.
Njome se uvodi pojam visokovrijednih skupova podataka koji se besplatno stavljaju na raspolaganje putem sučeljâ za programiranje aplikacija (API). U tekstu se utvrđuje šest širokih kategorija visokovrijednih skupova podataka:1. geoprostorni podatci,2. promatranje Zemlje i okoliš, 3.meteorološki podatci,4. statistički podatci,5. trgovačka društva i vlasništvo nad njima 6. mobilnost. Popis će se ažurirati sekundarnim zakonodavstvom.
Tim će se pravilima obuhvatiti istraživački podatci financirani javnim sredstvima koji su već dostupni u javnim repozitorijima. Njima će se poticati i širenje dinamičnih podataka, kao što su vremenski podatci u stvarnom vremenu ili podatci o prometu.
Općenito će podatci javnog sektora biti dostupni besplatno ili uz vrlo nisku naknadu.
Nadalje, reformom se promiče uporaba otvorenih podataka u smislu podataka u otvorenim formatima koji se mogu slobodno upotrebljavati i dijeliti u bilo kakve svrhe.
Postupak i sljedeći koraci
Rumunjsko predsjedništvo i Europski parlament postigli su privremeni dogovor 22. siječnja 2019. Parlament je glasovao 4. travnja 2019.
Pravni tekst sada će biti objavljen u Službenom listu EU-a. Stupit će na snagu 20 dana nakon objave. Države članice morat će u roku od dvije godine uključiti njegove odredbe u nacionalno pravo.
• Direktiva o otvorenim podatcima i ponovnoj uporabi informacija javnog sektora (cjeloviti tekst)
• EU jača svoje podatkovno gospodarstvo s obzirom na to da je Vijeće odobrilo dogovor o široj ponovnoj uporabi javno financiranih podataka (6. veljače 2019., priopćenje za medije)
• Jedinstveno digitalno tržište za Europu (osnovne informacije)




Post je objavljen 10.06.2019. u 13:29 sati.