Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Mora se malo i delat



Mora se malo i delat, makar bili već 3 g. u penziji. Kod jednog prijatelja sam promijenio brtve na špini, kod sestre pokosio dvorište, i skoro zakasnio na branje trešanja u vrtu u Novom, gdje ne mogu skočiti kako bih htio (bilo je kišno i zatim burovito). Nakon što se vrijeme proljepšalo bio sam jedan dan na par sati za pobrati veći dio, a ove subote sam došao završiti berbu i napraviti još neke radove u vrtu i po kući.

Do Novog se više volim voziti kroz Vinodol nego po magistrali. Prolazim ispod gradine Drivenik koja se prvi put spominje 1228. godine kao jedan od supotpisnika Vinodolskog zakonika. (Želj. stanica Drivenik, udaljena 4 km zračne linije od mjesta Drivenik je sa oko 820 m.n/m najviša na pruzi Rijeka - Zagreb).



Nadomak Crikvenice se iznad ceste i toka rijeke Dubračine nalazi gradina Badanj, najstariji spomenik srednjovjekovnog fortifikacijskog graditeljstva u Vinodolu. Utvrda je napuštena nakon velikog potresa u 14. stoljeću i prepuštena zubu vremena, ali se u zadnje vrijeme radi na restauraciji ostataka.


U vrtu je opet bila "prašuma" i morao sam pokositi travu i drugo bilje oko trešanja i drugih voćki, kao i na mjestima gdje ponovo mislim nešto posaditi. Osim trave i raznog korova izrasla je kopriva, crni sljez, stolisnik, kostriš, divlji ječam i drugo, pa i poljski mak koji je u grčkoj mitologiji povezan s Demetrom, boginjom plodnosti i poljoprivrede.


Uspio sam pronaći i par jagoda.


Na kraju livadice iza makova iznenadila me gospina trava koju nisam viđao do sada i naravno nisam je pokosio nego dio ubrao. Gospina trava je dobra protiv raznih bolesti, a po mnogima je najbolja protiv depresije, samo je ne treba miješati sa antidepresivima. Još imam malo kantarionovog ulja u bočici iz drugog izvora, ali ne stavljam ga na kožu prije izlaganja suncu.


Maslina je počela cvjetati.


Nakon dela mora se nešto i pojist, npr. pirjane miješane gljive sa povrćem...


...i puno miješane salate sa dosta maslin. ulja.


U vrtu mi stalno cvjeta santolina (svetolin), ali morao sam i nju malo podrezati jer je prelazila na stazicu i par stuba kojima se spuštam na livadicu sa najvećom trešnjom. Ova biljka je lijep ukras a i odbija razne kukce kao i lavanda, i dobro je držati i ubranu u kući.


Mnoge trešnje su bile oštećene od kukaca i ptica, ali ipak bilo je za ponuditi i drugima.









Post je objavljen 10.06.2019. u 10:00 sati.