Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREDSJEDNIK EK U HRVATSKOJ


JUNCKER POSJETIO DUBROVNIK I ZAGREB


Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker 13. i 14. lipnja posjetio je Hrvatsku. Prvi dan bio je u Dubrovniku, gdje se susreo s premijerom RH Plenkovićem te su razgovarali o projektima koji se rade novcem EU, a to su zračna luka Dubrovnik i Pelješki most. Drugoga dana predsjednik EK Junker stigao je u Zagreb. Premijer ga je primio uz počast vojne postrojbe na Markovu trgu .
Plenković i Juncker razgovarali su o pripremama za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom od 1.1. 2020., o usvajanju Strateškog programa EU-a koji se treba usvojiti na Europskome vijeću do kraja lipnja mjeseca, uvođenju eura kao monete u Hrvatsku, politici proširenja EU te ambiciji Hrvatske da 2020. organizira summit s državama jugoistoka Europe.
Plenković je na press konferenciji rekao da je istakao želju i ambiciju da do kraja mandata Komisije predsjednika Junckera, koji završava u listopadu ove godine,Europska Komisija pozitivno evaluira napredak Hrvatske koji je postignut u ispunjavanju kriterija za pristupanje Schengenskom prostoru gdje je Hrvatska, prema riječima premijera, u tom pogledu učinila jako mnogo. Premijer je Izrazio zadovoljstvo što je Komisija prepoznala napredak u mandatu ove Vlade te podsjetio da je Hrvatska izašla iz procedure prekomjernog proračunskog manjka i prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, a rejting agencija Standard & Poor's vratila je Hrvatsku na investicijski kreditni rejting.







Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izrazio je žaljenje što više za vrijeme hrvatskoga predsjedanja Europskom unijom neće više biti predsjednik Europske komisije, ali je rekao da će Komisija učiniti sve što je u njenoj moći da prvo predsjedanje Hrvatske bude uspješno.
Rekao je kako se pripremaju dodatni programi koji će služiti za rješavanje demografskog problem u RH.„Moramo dati veću potporu hrvatskoj Vladi u naporima za rekonstrukciju, obnovu i modernizaciju Vukovara“, istakao je Junker Rekao je također da je Hrvatska spremna da postane dijelom europskog tečajnog mehanizma, te da ga kao bivšeg ministra financija impresionira brzina kojom je hrvatska unaprijedila svoje financijske karakteristike i rezultate te da na tome mora čestitati ministru financija RH.




Fotke snimljene s tv ekrana u vrijeme emitiranja događaja N1 televizije.mzz

Post je objavljen 09.06.2019. u 06:55 sati.