Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

DA SE NE ZABORAVI - VALIŽA





Teško mi je putovati
Od tebe se rastajati
Sav moj život moraš znati
U VALIŽU more stati

Ovako je piva pokojni Oliver svoj popularni hit «Teško mi je putovati».


Moj otac kada je odlazi na brod, najprije je parića valižu. Valiža je bila njegova intima i samo je on zna ca je sve poštiva u valižu. Radi sigurnosti, otac bi još i špagon veza valižu.
Koliko njih ove dane parićiva valiže? Lito pocimje, triba sve ponit sa sobom.

Beseda valiža dolazi nan od talijanskog jezika (valigia – kovčeg) kako i mnoge druge besede ke duperamo u našoj svakodnevnoj upotrebi. Nama je možda bliža mletačka izvedba te besede (valisa). Premda se zadnje vrime za valižu koristi beseda kufer (pun mi te je kufer!) ka dolazi od njemačkog jezika (koffer – kovčeg).
Još uvik ima starih paških kuća u kojima se more nać valiža. Na armerunima se cuvala valiža ca je značilo da se iz te kuće putovalao u svit, i tornivalo se nazad na kućni prag.

Valiža je stvar ka ima oblik kvadra i cverste stranice, kantuni kod nekih valiža ucveršćeni su sa kantunalom od metala. Od različitog materijala je bila ucinjena valiža, od cverste karte, kože i od plastike.

Judi putujeju, neki za bojin životon, neki u turizam, neki za poslen, ali za svaki taj put triba prontat valižu i u nju spravit sve ca će nan tribat na ton putu. Najžalosnije je prontat valižu kad se gre u tuji svit iskat posal ili sriću. Puna je ta valiža suza, slika najmilijih i još neka uspomena iz svog rodnog kraja.

Kad se covik iz tog svita ili sa broda torniva doma, tad je valiža puna novih uspomena, dari za svoje najmilije i puno sriće. I opet najde svoje misto na verh armeruna. Puna pacjence ceka do novog puta, sritnog ili žalosnog.

Sretan van put i ne zaboravite – prontat valižu.




Post je objavljen 08.06.2019. u 10:23 sati.