Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZAŠTO SU ZELENE POVRŠINE ZAGREBA ZAPUŠTENE I NEUREĐENE?



TKO VODI POLITIKU ČISTOĆE I UREĐENOSTI GRADA ZAGREBA ?

Zrinjevac koji je u sastava Holdinga uređuje i održava javne zelene površine, dječja igrališta sportske i rekreacijske objekte ove godine je nedovoljno aktivan u svojim poslovima košnje trave i uljepšavanja grada Zagreba i zelenih površina. Već je 6. lipanj, a trava je u ulicama koje spadaju u centar Grada previsoka i Grad izgleda neuredno. Pa zar je to Zagreb? Zelene površine nisu uredno održavane, smeća ima na svakom koraku i na svakom uglu !




Cvijeće na prozorima stana, ruže su i pred zgradom, ali zar bi se stanari trebali dohvatiti kose i kositi travu pred zgradom?

Politika, politika i samo politika postala je toliko važna da su sve druge djelatnosti pale u drugi plan, te učinila da eksterni izgled grada Zagreba više nije prioritet. Gradonačelnik je postao više političar nego gradonačelnik. Jasno je da je i vođenje grada Zagreba – politika, ali košnja trave i čistoća grada su prva stepenica na koju treba stati da bi se moglo govoriti o politici stranke, gradske skupštine, visokoj državničkoj politici. A gradonačelnik kao da ima neke svoje druge političke prioritete koji imaju drugo ime, pa nisu više konkretno grad Zagreb, već indirektno Zagreb grad. A turisti, kojih je oko 200 000 već ove godine posjetilo Zagreb trebali bi vidjeti i pamtiti Zagreb po mnogo uređenijim površinama. Podaci govore da je u prva tri mjeseca ove godine najviše noćenja imala Istra, zatim Zagreb pa Kvarner. Na ulicama Zagreba svakodnevno se čuje se engleski, ruski, kineski, češki, španjolski jezik…, turisti dolaze . Zagreb kao glavni grad Republike Hrvatske od 1.1.2020. biti će predsjedavajući Vijeća Europe i Europske unije. Diplomati svakodnevno dolaze i žive u Zagrebu. Bez diplomatskih misli čovjek lako pomisli -" ovi hrvati, ovi političari hvale europsku kulturu, a nemaju vještine urediti sredinu u kojoj žive"
U Centru, a centar je između ostalih ulica Božidara Ađije, Brozova, Kranjčevićeva, Badalićeva, Boškovićeva ulica, Pavla Hatza, Martićeva, Bauerova i trava je na prostoru na kome je zasađena visoka 30 i više centimetara. Gdje su ekipe za šišanje i košnju trave? Živica u krugu tehničkog muzeja Nikola Tesla, preko ceste tornja Cibona je neuređena. Pa zar to nije centar Zagreba? Odgovorna gospođa u Zrinjevcu kaže da su sve ekipe na terenu. Gospođa nije htjela reći ništa na pitanje ima li Zrinjevac dovoljno djelatnika i ekipa za uređenje Zagreba. Poznato je Holding zadnje dvije, tri godine ne zapošljava nove ljude. Štedi na zaposlenima! Kao da nema novca, mora štedjeti, pa i na košnji trave. Ali očito je da Zrinjevac treba zaposliti djelatnike koji bi brže Grad Zagreb pretvorili u dostojno turističko središte, kakvim Zagreb turisti svojim dolascima glavni hrvatski trebali vidjeti i doživjeti. A djelatnika na zavodu za zapošljavanje ima u izobilju, više od sto tisuća. Dvije stotine djelatnika kroz Javne radove kroz pet, šest mjeseci grad Zagreb učinili bi biserno uređenim i čistim.







Trava u ulici Božidara Ađije. Fotografije: M.Zouhar Zec

ULICE PUNE PAPIRA I OPUŠAKA
Grad Zagreb zapušten je i u vidu čistoće. Naprimjer u Badalićevoj ulici mnogo je ostataka lišća još od prošle jeseni, koje se zadržalo ispod gusto parkiranih automobila. Tu dominiraju kante za smeće i automobili, ulica izgleda sumorno, s puno nečistoće na rubovima kolnika i odlomljenih grana od zadnjeg meteorološkog nevremena. I dvije visoke bijele žardinjere koje su u toj ulici, bez cvijeća su. Vrlo dobar učinak je prije desetak godina točnije oko 2009., 2010. imala akcija u Zagrebu pod sloganom „ Više cvijeća, manje smeća“. No nakon dvije godine ta je akcija sa nivoa Grada Zagreba pala u zaborav. U gradu su stasale nove generacije koje nemaju naviku papiriće od bombona, čokoladica ili grickalica nositi do prvog koša za smeće, već ih samo zgužvaju i odbace. Na ulicama grada, uz živice i na pločnicima u gradu mnogo je papira od hrane iz pekare. Ovo je čudno vrijeme kada veliki broj mladih, starijih i najstarijih građana jede na ulici, hodajući, ili u tramvaju i to hranu koju su kupili u pekari. Tako u hodu, na javnom mjestu jako mnogo osoba doručkuje. A nakon što pojedu sadržaj iz vrećice s kojom su izašli iz pekare vrećicu odbace bilo gdje, ne mareći što odbacuju smeće bilo gdje. A koševa za smeće baš i nema u gradu na mjestima gdje bi bilo za očekivati da koš za otpatke stoji. A čim osoba s otpatkom u ruci koš treba tražiti, otpadak završi na ulici. Čistoća grada je zasebna politika, no dojam je da ta politika u gradu Zagrebu nije razvijena ili čak ne postoji. Ne treba živjeti na staroj slavi da je Zagreb za advent tri puta, tri godine za redom ,bio najuređeniji i najljepši grad u konkurenciji desetaka europskih gradova. Jer advent je zimi, advent čine lampice i umjetno blještavilo. Sada, bez snijega i električnih lampica je pravi prirodni ispit uređenosti i čistoće grada na djelu. A sada je situacija malo apsurdna: turista je sve više u gradu Zagrebu, a grad se doima sve prljavijim, grad sa sve više smeća na svakom koraku. Opušci su zasebna stavka. Naime, nogostupi i šetnice su prepune odbačenih opušaka i ima ih doslovno na svakom koraku. Zagreb više nije čist grad, nije čist od svakodnevnog smeća koje na ulicu pada kao dio kulture njenih stanovnika. No ili su stanovnici bez kulture, pa odbacuju previše smeća oko sebe ili u gradu više nema dovoljno koševa za smeće kao ni ekipa za čišćenje, i održavanje ulica i gradskih trgova urednim.
Ima li gradonačelnik volje da započne sistematičnu brigu o čistoći grada Zagreba? Ili tu politiku vodi netko drugi, tko također ima nekih drugih interesa, a ne uređenost i čistoču, u gradu Zagrebu?

Zouhar Zec Margareta







Šetalište u Brozovoj ulici.Sve fotografije uz ovaj tekst snimljene su 4.6. 2019. Fotke: M.Zouhar Zec








Post je objavljen 06.06.2019. u 08:47 sati.