Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/narubupameti

Marketing

Statistika


Broj korisnika socijalne pomoći je u opadanju. Navodno.

Postoji veliki nerazmjer između dostavljenih podataka iz računovodstava pojedinačnih Centara i onoga što izbacuje aplikacija uvedena 2013.g. Centri teže brojati svaku fizičku osobu kao korisnika, aplikacija izbacuje podatak koliko kućanstava je korisnik.

Stoga, kako bi riješili taj nerazmjer, traže podatak o broju kućanstava, a ne o broju fizičkih osoba, međutim u jednom kućanstvu mogu biti dva člana … petnaest ili sto.

Čakovec ima preko 3000, Knin vrti sličnu brojku, Slavonija također vrti strašne brojke…, jug je drugačiji npr. Ploče imaju 4, da li fizičkih osoba ili kućanstva, ne znam. Definitivno je potrebno ujednačavanje oko načina na koji brojati korisnike, kako bi dostavljeni podatci bili usporedivi i upotrebljivi.

Međutim, točnu situaciju moguće je sagledati samo ako se traže oba podatka. Odnosno definirati što je korisnik, i ako ga se definira kao kućanstvo, onda dodatno tražiti podatak koliko je fizičkih osoba u sustavu primanja socijalne pomoći.

To proteže svoje posljedice i na način utvrđivanja koliko je radnika potrebno za odraditi posao. Rad i vrijeme koje uloži socijalni radnik na jedno samačko kućanstvo nije isti i ne može biti isti kao rad i vrijeme koje utroši na kućanstvo s petnaestero djece.

Zato ne volim statistiku, iako u svemu tome statistika nije ni kriva ni dužna.




Post je objavljen 05.06.2019. u 11:50 sati.