Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/freshcayg

Marketing

Der er et yndigt land.

Primjetio sam da se stekao apsolutno pogrešan dojam, da možda Srbi, možda Vlada, možda masoni, ili možda ja sabotiraju ljubav prema Danskoj.

Vjerojatno ništa nije tako daleko od istine kao taj dojam, naime ja i Danska smo oduvijek njegovali dobre odnose, još od Monike s kraja sedamdesetih pa do dana današnjeg.

Ono što mene u stvari smeta je falsificiranje činjenica i korištenje mojih prijatelja Danaca u nečasne svrhe.

Pa da malo upoznamo Dansku.

Danska je izrazito nacionalistička zemlja, tako da je kojekakvih manjina u Danskoj svega otprilike 6 %, i od tih 6 %, pretežita većina su Europljani najvećim brojem, Poljaci, jedina veća skupina neeuropskih imigranata je Turska zajednica, sve ostale su minorne.

Kad je krenuo izbjeglički val 2015. Godine Danska vlada je u libanonskim medijima objavila, oglas u kojem je informirala potencijalne migrante da su upravo socijalne naknade srezali za 50 % i da onaj ko ne misli naučit Danski ne treba ni kretat na put.

2018. Godine Danska vlada je donijela program po kojem se iz imigrantskih obitelji djeca stara godinu dana izuzimaju iz obitelji, 25 sati tjedno i za to vrijeme uče kršćanske običaje, danski jezik, kulturu, običaje i zakone.

Danska vlada je imigrante s policijskim dosjeom deportirala na nenaseljeni otok, gdje su izolirani dok se ne deportiraju.

U Danskoj je na vlasti konzervativna koalicija, a Danska Socijaldemokratska stranka se zalaže za ograničavanje neeuropske imigracije.

85 % Danaca su pripadnici Danske nacionalne crkve, a čak i oni koji ne sudjeluju aktivno u vjerskom životu dragovoljno plaćaju crkveni porez.

Dakle da pojasnimo Danski Hygge počiva na čvrstom nacionalnom i kršćanskom identitetu, ili prevedeno na Hrvatski Danci se ne daju zajebavat.

Dakle sad kad smo šokirani saznanjima o Danskoj možemo nastavit u revijalnom tonu.


Šta je u stvari Hygge.

Da bi to shvatili moramo se vratiti na početak, a klica Hygge filozofije nastaje 2003. Godine na jednom otoku u Zadarskom arhipelagu.

Naš dobri prijatelj Knut, kasnije zabilježen ka utemeljitelj Hyggea, sa svojon ženon Hildefard je sidija isprid konobe, i gleda kako hrvatski galebi obliću oko njegove ćeri Kirsten.

Misec je bija velik, borovi su mirisali a cvrčki pivali pismu.

Onda je doša neki lik sa gitaron i zapiva Evo mene moji Judi, doša san van na bevandu, i Knut je osjetija neku čudnu milinu kako mu se razliva venama, i pomislija jebate Knute moga bi ti večeras obljubit Hildegard.

Knut je sluša pismu i gleda sve domaće kako pivaju i zanimalo ga je o čemu se radi u pismi, pa je da pedeset eura konobaru da mu privede pismu.

Dok je Knut čita prijevod same od sebe su mu krenule suze, i samo je tiho reka, jebate je ovo dobro, moran ovo odnit u Dansku, i mi moremo vako, nazvat ćemo to Hygge.

Čuvaj sine moj maslinu i škoje
Kada zaspem ja pamti riči moje





Post je objavljen 03.06.2019. u 18:41 sati.