Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POŽAR U PRIHVATNOM CENTRU ZA MIGRANTE U BiH


U OBJEKTU 700 MIGRANATA

U bivšoj tvornici vrata i prozora koja je pretvorena u prihvatni centar za migrante MIRAM u Velikoj Kladuši u Bosni i Hercegovini izbio je 1. lipnja ujutro požar , u dijelu gdje su ljudi spavali. Povrede su zadobila 32 migranta. Prema informacijama televizije Al jazera 13 migranata je zadobilo teške tjelesne ozljede u vidu opekotina, lomova i posjekotina . U kantonalnoj bolnici u Bihaću medicinski su zbrinute 22 osobe dok je ostalima medicinska pomoć pružena u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši.
Povici upozorenja da je izbio požar probudili su migrante koji su spovali , a zbog crnog dima koji se jako brzo širio mnogi su razbili prozore i skakali iz objekta s prvog kata zgrade pri ćemu su zadobili povrede posjektina i lomove ekstremiteta. U krilu zgrade u kojima je izbio požar spavalo je 250 osoba.
U tom prihvatnom centru su bila četri djelatnika Međunarodne organizacije za migracije i tri djelatnika jedne zaštitarske tvrtke . U privremenom prihvatnom centru MIRAM smješteno je trenutno oko 700 migranata, na način da je u tom objektu doslovno krevet do kreveta. Pravila života prema informacijama reportera su bila stroga, i provodila su se zbog čega nije bilo pušenja, o električnih grijalica, ni improviziranih peći. Požar se dogodio samo dva dana nakon što su djelatnici Crvenog križa u BiH upozorili da je stanje uvjeta u kojima su migranti smješteni sve teže.
Utvrđeno je da je požar izazvalo kuhalo za čaj koji je nepažnom ostalo upaljeno.

VOZAČE NA GRANIČNOM PRIJELAZU RENGENSKI SNIMAJU

Nakon zatvranja balkanske izbjegličke rute i podizanja Mađarske bodljikave žice na granici sa Srbijom pokušaji ulaska migranata na teritorij Europske unije su teži. Grupe migranata iz Mađarske u Srbiju pokušavaju ući u teretnim vozilima, pa je tijekom prvih pet mjeseci u Srbiju spriječen ulazak oko 600 izbjeglica. Mađarska inzistira na detaljnim pregledima i na detaljnim i dugim graničnim procedurama pregleda vozača kamiona i njihova tereta, te vozači govore da im je potreban čitav dan da bi prošli mađarsko srpsku granicu. Procedutra je takva da se” najprije javljaju policajcu koji kontrolira pasoš, nakon toga ide vaga, kontrola osovinskog opterećenja i kontrola cijelog kamiona”.Sugovornik reporterke Glušac rekao je da vozače kamiona na granici Mađarske sa Srbijom vode na graničnom prijelazu na rengen, “svaki put nas snimaju” rekao je vozač kamiona, te rekao da misli da je to zakonom zabranjeno. Mađaraske procedure na srpskom dijelu granice usporene su zbog takvih kontrola da to ugrožava međunarodni promet.
U centru za pomoć i tražioce azila u Srbiji upozoravaju na još jednu sve češću praksu susjednih zemalja, da izbjeglice uhvaćene u prelasku granice vrate natrag na terirorij Srbije, bez pružene prilike da zatraže azil. To je nezakonita praksa , smatraju nadležni u Srbiji. U protivnom Srbija bi trebala biti obaviještena, policija bi trebala dati suglasnost za prelazak granice. Ne bi bilo tada rizika od nasilja i krijumčarenja migranata.
Prema izvještajima Odjela za izbjeglice u Srbiji, u toj su zemlji trenutno 3032 migranata.
( M. Zouhar Zec)


Post je objavljen 02.06.2019. u 07:30 sati.