Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POVIJESNI MIG 21 PRED MINISTARSTVOM OBRANE


SJEĆANJE NA HEROJA PERIŠINA

Do kraja mjeseca svibnja pred zgradom Ministarstva obrane u Zagrebu je stavljen pred pažnju građanima MIG – 21, avion kojim je pilot Rudolf Perišin, najprije pripadnik JNA, početkom Domovinskog rata preletio u Austriju i spustio se na aerorom u Klagenfurtu u Austriji .
To je borbeni mig koji podsjeća na povijest





Naime, 25. listopada 1991.Rudolf Perišin, koji je bio vojni pilot u Jugoslaavenskoj narodnoj armiji dobio je zadatak da nadzire povlačenje JNA iz Slovenije, te je poletio s Bihačkog aerodrome prema Ljubljani i Kopru. No imao je svoj plan. U brišućem letu između Alpa I oblaka Perišin je preletio u Austriju I spustio se u Klagenfurt. Rekao je u Austriji da je Hrvat i da neće i ne može pucati na Hrvate. Tim postupkom kojim je Perišin iskazao domoljublje, moralno je povrijedio JNA i njeno ratno zrakoplovstvo. Nakon nekoliko dana vratio se u Hrvatsku te je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i ušao u redove hrvaatske vojske. Zrakoplovnom eskadrilom brani zračni prostor Zagreba i Hrvatske




No nažalost Rudolf Perišin tragično je završio u avionu drugog dana vojno redarstvene akcije Bljesak 1995. godine 2.5. kada je hrvatski MIG pogodila neprijateljska protuzračna obrana, Perišin se katapultirao, ali nikakve informacije nikada više o njemu da je živ nisu došle do obitelji . Perišinovi posmrtni ostaci su došli u RH 4.kolovoza 1997. Pokopan na Zgrebačkom groblju Mirogoj.


Gospođa Peišin u razgovoru s premijerom Plenkovićem prilikom svečane akademije 12. svibnja 2019.


Avion kojim je Rudolf Perišin prebjegao iz JNA u Austriju sve do sada bio je na teritoriju Austrije u vojno- zrakoplovnom muzeju u gradiću Zeltwegu. No diplomatskim putem RH Vlade vraćen je u Hrvatsku te je 14. svibnja 2019. tim povodom MIG-21 Rudolfa Perišina izložen pred Ministarstvom obrane a održana je I prigodna akademija u prisutnosti visokih dužnosnika Vlade RH.Bila je prisutna i supruga Rudolfa Prišina, kćerka sa suprugom i djecom . To je bila prilika za podsjećanje na događaj koji je ušao u povijest hrvatskog ratnog zrakoplovstva i domoljublja.




Fotka za dugo sjećanje na službeno vraćanje MIG - 21 u Hrvatsku, kojim je pilotirao Rudolf Perišin. Obitelj Perišin se fotografira poredd MIG-a s visokim dužnosnicima Vlade RH.





S lijeva: Vojni piloti Ivan Selak, Rudolf Perišin, Danijel Boroivić i Ivica Ivandić
Rudolf Perišin je bio prvi ali ne i jedini vojni pilot koji je napustio JNA a nakon toga borio se protiv JNA na strani hrvatske vojske i oružanih snaga i zrakoplovstva. Danijel Borović je 4. veljače 1992. Preletio u Hrvatsku s nadzvučnim borbenim avionom. Piloti Ivandić i Selak zajedno su preletjeli 15. svibnja 1992. u Hrvatsku svojim migovima kasnije nazvanim Osvtnik Vukovara i Osvetnik Dubrovnika.


Fotografije i tekst Margareta Zouhar Zec






Post je objavljen 27.05.2019. u 10:52 sati.