Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

6 C Vazmena, TKO LJUBI ČUVA RIJEČ, Iv 14, 23-29 (Palma, 20. svibnja 2001.)

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Odgovori mu Isus: "Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla. To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh. Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši. Čuli ste, rekoh vam: 'Odlazim i vraćam se k vama.' Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene. Kazao sam vam to sada, prije negoli se dogodi, da vjerujete kad se dogodi.
Zašto je uopće potrebno čuvati Božju riječ? Jer ona je ona po svuda tražena, potrebita, angažirajuća, presudna Riječ. Zbog koje se sve može. To je ona Riječ, zbog čijeg se zato može podnijeti svakojaki zašto? Jer, težina života nije u zahtjevnosti, već u nemoći shvatiti zahtjevnost. Prava riječ je odgovor, motivacija, za sve nam snage da. S njom "Sve ću preživit, na sve sam friži spreman." Svačiji život počiva na takve dvije tri riječi. One fatalne, bogoduhe, presudne. Za svetog Franju to su bile riječi: "Ostavi sve i kreni za mnom", koje su ga ošinule kao munja i promijenile mu život. Sveti Augustin razabrao je ključne riječi iz slučajnog dječjeg žamora koji je do njega dopro: "Uzmi i čitaj!" Treba nam Riječ o kojoj bi smo visjeli, koja bi bila zaglavni kamen našeg života, sav napor i životnu građevinu učinila kompaktnom. Riječ, bez koje se sve urušava. Nit koja povezuje sve perle našeg života u jednu nisku. Riječ koja će prodrijeti do u dno našeg srca. Do pustinje u kojoj prebivamo. Do osamljenosti koja je izvor svih naših žalosti. Zbog koje je strah, očaj i grijeh. Makar živjeli rame uz rame s ljudima, od njih smo najčešće svjetlosne godine udaljeni. Treba nam riječ iz najbliže blizine. Riječ koja će dokinuti našu egzistencijalnu osamljenost, a time strah i žalost. "Jer meni treba moćna riječ, jer meni treba odgovor, i ljubav, ili sveta smrt." (Tin Ujević) "Reci samo riječ i ozdravit će duša moja."
A ta Riječ, premda je i do u najdalje tražimo, nije nam daleko. "Blizu ti je riječ, u srcu tvom." Tko je dovoljno dubok, čuje je, i nikad nije sam. Ona je u nama. Smo, dali da li smo mi u sebi?
Da bi smo shvatili Riječ ljubav nam je potrebna. Ako me tko ljubi čuvat će moju riječ. Život, ovakav kakav je, je kao knjiga u kojoj su samoglasnici ispisani bojom koju ne vidimo. Ljubav proniče u bit i cjelovitost riječi, otkriva joj puninu smisla. Izvlači je iz sporednog žamora. "Tko ima uši neka čuje." Ukorijenjeni u ljubavi, zaodjenuti Kristom čuvaju riječ i nastanjuju se kod Oca. Ljubav je najmoćniji pokretač čovjeka. A pred njom je čovjek najnemoćniji. Vrjednija je od srebra i zlata. A nema srebra ni zlata kojom se može kupiti. Nevolja s ljubavlju je u tom što nam samo darovana može biti.
Duh Sveti je ljubav koja se daruje. On je milosno oko u nama koje nas poučava svemu što je Isus govorio, doziva nam u pamet njegove riječi. Bez Duha nitko ne može niti reći: "Gospodin Isus". Duh je Ljubav kojom uzljubljujemo Riječ, a time je i shvaćamo. Bez Duha, pred njom smo nemoćni. Živjeti nam je čisteći srce, kako bi Ljubav kojom shvaćamo Riječ, u njemu našla mjesta.

Post je objavljen 26.05.2019. u 08:47 sati.