Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Utvrda Possert – tajnoviti stražar

Utvrda Possert (Posrt/Šabec) je srednjovjekovna feudalna utvrda. Do nje se može doći iz pravca Cerovlja (izlaz Cerovlje na A8 – Istarski ipsilon) cestom Ž5046 do naselja Paz u kojemu se skreće desno cestom prema naseljima Belaj i Letaj.



Skrenuli smo na cestu, koja iz Paza vodi u Belaj i Letaj, te nakon nekih 2 kilometara skrenuli smo desno prema groblju, pored kojeg smo parkirali auto.



Dalje smo nastavili pješke makadamskom cestom, tako da smo prošli sa zapadne strane malog groblja na kojem se nalazi crkvica sv. Martina i ugledali smo utvrdu Possert.



Utvrda Possert je vjerojatno sagrađena sredinom 14. stoljeća, kada se prvi put spominje, a napuštena je u 17. stoljeću, u vrijeme Uskočkog rata. U nekim izvorima utvrda se poistovjećuje s utvrdom Sv. Martin koja se spominje u 11. st.



Kvadratna kula koje je i najbolje očuvan dio utvrde podignuta je sredinom 15. stoljeća.



Utvrda je, u razdoblju od 2007. do 2016. godine, sanirana i djelomično rekonstruirana, a kula je pretvorena u atraktivni vidikovac.



Popeli smo se na vidikovac, i uživali u pogledima na sve „četiri strane svijeta“, naročito je prekrasan pogled na ladanjski dvorac Belaj (17. st.) koji se nalazi u samom naselju Belaj.



Karta s lokacijom utvrde Possert.



Post je objavljen 23.05.2019. u 20:12 sati.