Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SMANJITI EMISIJU UGLJIKA I OSIGURATI SIGURNOST HRANE


DEVET CILJEVA JE PRILIKA ZA OBOSTRANU DOBIT

Na stranici news Europske komisije objavljena je 15. svibnja informacija kojiu objavljujem:

Povjerenik Hogan najavljuje ideju za inicijativu „Farm Carbon Forest“
Commissioner Hogan announces idea for “Farm Carbon Forest” initiative


Povjerenik EU za poljoprivredu Phil Hogan pozvao je države članice da razmotre mogućnost inicijative „Farm Carbon Forest“ na zadnjem sastanku Vijeća AGRIFISH 14. svibnja 2019. Ova inicijativa bi nagradila poljoprivrednike koji uspješno smanjuju, štede, skladište ili odvajaju ugljik, doprinoseći nacionalnim i klimatskim ciljevima na razini EU-a.
Moguće je u okviru prijedloga za zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) nakon 2020. godine da ova inicijativa doprinese cilju „Klimatske akcije“ i da bude postavljena na nacionalnoj razini kroz strateške planove ZPP-a država članica.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EU Phil Hogan izjavio je:
Iako je postignut napredak u smanjenju utjecaja poljoprivredno-prehrambenog sektora na klimu, moramo učiniti više i to moramo učiniti sada. Emisije iz poljoprivrede čine oko 10 posto ukupnih emisija bez CO2 u EU. Ako do sredine stoljeća želimo postići ugljičnu neutralnost, kao što je obećano u Pariškom sporazumu, moramo iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bismo ne samo povećali učinkovitost ugljika, nego i smanjili apsolutnu emisiju, a istovremeno osigurali sigurnost hrane.
U stvari, inicijativa „Farm Carbon Forest“ bi nagradila poljoprivrednike za javno dobro koje oni pružaju, u potpunoj usklađenosti s prijedlozima za novi CAP i temeljeni na rezultatima. Iako će novi okvir ZPP-a pružiti mogućnost za takvu inicijativu, politička volja za provedbu tih inicijativa mora doći iz država članica. Povjerenik Hogan je stoga potaknuo države članice da procijene mogućnost uključivanja takve inicijative u svoje strateške planove za ZPP. Devet zajedničkih ciljeva EU-a su prilika za obostranu dobit. Ako se pravilno provedu, doći će do klimatske dividende kao i poslovne dividende. Sa sve više i više potrošača u Europi i širom svijeta koji zahtijevaju klimatske i održive proizvode visoke kvalitete i hrane, jasno je da će to biti budućnost tržišta za poljoprivredu EU
.

Devet ključnih ciljeva bit će temelj na kojem će se graditi budući strateški planovi za ZPP i koji će biti kamen temeljac politike koja je više orijentirana na rezultate. Ciljevi su
1. da osiguraju pravedne prihode poljoprivrednicima
2. povećati konkurentnost
3. rebalans moći u prehrambenom lancu
4. akcija klimatskih promjena
5. briga za okoliš
6. očuvanje krajobraza i bioraznolikosti
7. podržati generacijsku obnovu
8. živa ruralna područja
9. za zaštitu kvalitete hrane i zdravlja



Post je objavljen 21.05.2019. u 14:50 sati.