Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apikultura

Marketing

Svjetski dan pčela


Izvor: Apikultura.

Danas 20.05. obilježava se Svjetski dan pčela.
Obilježavanje Svjetskog dana pčela 20. svibnja svake godine će privući pozornost na bitnu ulogu pčela i drugih oprašivača u održavanju zdravlja ljudi i planeta.
Pruža mogućnost vladama, organizacijama, civilnom društvu i zainteresiranim građanima da posvuda promiču akcije koje će zaštititi i poboljšati oprašivače i njihova staništa, poboljšati njihovo obilje i raznolikost te podržati održivi razvoj pčelarstva.

Datum ovog obilježavanja odabran je kao dan kada se rodio Anton Janša, pionir modernog pčelarstva.
Janša je došao iz obitelji pčelara u Sloveniji, gdje je pčelarstvo važna poljoprivredna djelatnost s dugogodišnjom tradicijom.

Prijedlog Republike Slovenije, uz potporu Apimondije, Međunarodne federacije pčelarskih udruga i FAO-a, kako bi proslavio Svjetski dan pčela 20. svibnja svake godine naišao je na odobrenje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 2017. godine.

Svjetski dan pčela namjerava osvijetliti stanište oprašivača kako bi se poboljšali uvjeti za njihov opstanak, kako bi pčele i drugi oprašivači mogli napredovati.



Zašto ovaj datum?

20. svibnja podudara se s rođendanom Antona Janše, koji je u 18. stoljeću uveo suvremene pčelarske tehnike u svojoj rodnoj Sloveniji.


Vremenska Crta

20. svibnja 1734. - Breznica, Slovenija Rođenje Antona Janše, postao je pionir modernog pčelarstva. Pčele su bile česta tema razgovora sa susjednim poljoprivrednicima, koji su se okupljali u selu i razgovarali o poljoprivredi i pčelarstvu.

1766. - Anton upisuje prvu pčelarsku školu u Europi.

1769. - Janša je radio kao profesionalni pčelar.

1771. - Napisao i izdao knjigu Rasprava o pčelarstvu na njemačkom jeziku.

1773. - Janšina smrt zbog tifusa.

2016. - Na regionalnoj konferenciji FAO za Europu, Republika Slovenija je predložila Svjetski dan pčela da se svake godine slavi 20. svibnja, uz potporu Apimondije, Međunarodne federacije pčelarskih udruga.

2017. - Prijedlog za Svjetski dan pčela podnesen je na razmatranje na 40. sjednici FAO konferencije.

2017. - Generalna skupština UN-a jednoglasno je 20. svibnja proglasila Svjetskim danom pčela.

20. svibnja 2018. - Prvo obilježavanje Svjetskog dana pčela.

Post je objavljen 20.05.2019. u 06:41 sati.