Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

PAG JE POKAZAO SVE ŠTO MU JE BILO NA SRCU




U Hrvatskoj nije postojao iole ozbiljan medij koji nije prenio vijest kako će se u gradu Pagu nakon 74. godina zabrane obnoviti procesija sa Svetim Trnom s Kristove krune kroz grad Pag.
Mnogi do tada nisu čuli za ovu veliku milost koja se čuva u našoj zemlji, u gradu Pagu, odnosno u samostanu sv. Margarite časnih sestara benediktinki.
Mnogi ne znaju da Hrvatska (Pag), Francuska (Pariz) i Italija (Rim) su jedine zemlje na svijetu koje imaju službenu potvrdu Svete Stolice da posjeduju relikviju Svetog Trna s Kristove krune.




O vjerodostojnosti relikvije svetog Trna govorio je prof.dr.sc. Miroslav Granić, povjesničar sa Sveučilišta u Zadru koji navodi da grad Pag, kada je u pitanju relikvija svetog Trna, ima pisano, vjerodostojno i javno svjedočanstvo. Svečana javna isprava napisana je izvorno na pergameni, koja je nažalost izgubljena početkom 20. stoljeća i do danas nije pronađena. Mudri paški gradski oci odlučili su da Pag dobije općinski službeni diplomatarij (zbirku važnih gradskih isprava) gdje su u kodeksu paških isprava uvrstili i dokument u kojem je zapisan dolazak relikvije svetog Trna u Pag.


Mr. don. Dario Tičić, ujedno i paški sin, jedan od promotora i pokretača cijele ove priče navodi da štujući sveti Trn častimo i samog Isusa Krista. Uspomenu na sveti Trn revno su kroz sva stoljeća štovale paške benediktinke koje su ujedno i čuvarice relikvije. Inicijatori i poticatelji ovog štovanja je i papinski viteški red Svetog jeruzalemskog groba koji isto žele imati udjela u svemu tome. Obnovom procesije oni žele biti čuvari, kao što se u Notre Dame i u Rimu u bazilici Svetog križa jeruzalemskog čuva Sveti Trn, kako bi se dao puni značaj tom slavlju. Jer tu nije u pitanju samo grad Pag, nego je to vrijednost cijele domovine. Mi toga nismo svjesni i nemojmo olako prilaziti tome, govorio je mr. don. Dario Tičić.



Svečana misa i dio procesije održao se 4. svibnja 2019. god., 74. godine nakon što se nije održavla i Sveti Trn nije bio javno čašćen od puka.
Koncelebrirano misno slavlje u paškoj prvostolnici predvodio je zadarski nabiskup Želimir Puljić uz domaćeg nadžupnika don. Gašpara Dodića, o.Joze Milanovića, benediktinca i ostale svećenike zadrske nadbiskupije.

Nadbiskup Puljić je u svojoj homiliji naglasio kako se Pažani mogu dičiti svojim trima svetinjama, a to su: Čudotvorni križ iz kojeg je potekla krv, Majka Božja od Stroga grada i sada obnovljeno štovanje Svetog Trna.

Svečano misno slavlje uveličali su vitezovi Reda Svetog groba koji su preuzeli trajno pokroviteljstvo nad relikvijom Svetog Trna.


Izuzetno je bilo vidjeti časne benediktinke sa kojim ushitom su proživljavale ove trenutke. Crkva ispunjena pukom samo je bilo dodatna radost kojem nisu mogle odoljeti. Srdačno su pozdravile svakoga tko im je prišao i htio izreći riječi zahvale.


Kiša je pokvarila ovo velebno slavlje iako su svi govorili da je i ovo Božja providnost, jer da i nebo plače nad ovim događajem.

Crkveni zbor sa voditeljom Anthonyem Buljanović i ovaj puta je pokazao svu svoju raskoš i još jednom misnom slavlju dao dimenziju više.

Na kraju misnog slavlja bilo je izuzetno vidjeti članove crkvenog zbora oko glavnog oltara na kojem je bila izložena relikvija uz zdušnu pomoć don. Daria Tičića otpjevali himnu Svetoj kruni: " O, trnova kruno slavna, naša diko štiti nas, o svetinjo naša davna, oku vjere divno l'sjaš." Crkvena zvona su zvonila i častila ovaj čin.


Don. Dario Tičić u jednom trenu se obratio ostalom puku u crkvi i kazao da će bez obzira na vremenske uvjete i kišu koja pada u procesiji relikviju prenjeti u koludrašku crkvu, gdje se tako revno čuva. Don. Dario je uzeo relikvijar Svetog Trna i vratio ga uz pratnju puka i svećenika u crkvu Navještenja Marijina i položio ga na oltar.


Koludrice su bile na čelu sa opaticom paškog samostana s. Bernardicom Badurina do svoje crkve.

Nakon izmoljene molitve i zahvale don Daria Tičića, opatica Badurina je u bijelim rukavicama uzela relikvijar i odnjela ga u njihovu klauzuru gdje čuvaju relikviju. Tog trena su crkvena zvona benediktinske crkve Navještenja Marijina, zvonila završno pozdravljajući ovu veliku svečanost, proslavu Svetog Trna.


Pag je ovime dobio još jedan važan vjerski događaj koji bi svake godine trebao okupljati puk iz domovine i šire. Po okončanju sam doznao da je bilo hodočasnika iz susjedne nam i nama tako drage, bratske, Hercegovine.



Post je objavljen 17.05.2019. u 22:52 sati.