Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ORGULJE BAZILIKE SRCA ISUSOVA



CIJENA RESTAURACIJE 584 TISUĆE EURA !

Oglas na pomičnom stalku pri izlazu iz bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj 31 u Zagrebu ne bi bio neobičan da se u tom oglasu ne spominje suma od 584 tisuće eura. Toliko novca naime stoji restauracija orgulja bazilike. To je suma koja u kunama iznosi više od četiri milijuna tristo tisuća kuna. Čovjeku stane dah na pomisao da toliko stoji restauracija crkvenih orgulja. Jer što li se sve za taj novac može kupiti, napraviti, sagraditi, popraviti, otvoriti… Oglas su crkveni oci napisali s iznimnom lakoćom, bez ikakvih ozbiljnijih podataka kojima bi se moglo vjerovati, bez ikakve vjerodostojnosti radionice kojoj su orgulje date na restauraciju, bez dana i datuma kada je počela i do kada traje restauracija . Čak što više o orguljama podrobnije nije napisana ni riječ. Zato je to nesvakidašnji način na koji se u tom kratkom oglasu traži golem novac. Misli li pisac oglasa da vjerniku ne treba ništa objašnjavati? Zar je dovoljno napisati četiri reda za sakupljanje 584 000 eura? Baziliku Srca Isusova drži crkveni red isusovaca, uz Baziliku je i samostan a znano je da svi svećenici imaju zavidnu naobrazbu. U samostanu pored Bazilike, a koji službuju u Bazilici, više je doktora crkvenih nauka. Tim više, oglas je napisan vrlo površno. Zar se na oglas bez informacija i na oglas s informacijama može prikupiti jednaka količina novca od vjernika koji dolaze u baziliku? Nema ni riječi o tome gdje je, kako piše, svjetski poznata radionica ŠKRABAL koja je restourator?

SVE JE DANAS MOGUĆE !?


Oglas iznad kojeg su shematski prikazane orgulje o kojem je riječ doslovno glasi ovako:
Započeli smo obnovu ove kraljice instrumenata u svjetski poznatoj radioni ŠKRABAL. Potrebno je sakupiti 584 000 eura . U financiranju već sudjeluje Ministarstvo kulture, a pridružiti će se i Grad. No orgulje su u prvom redu svih nas koji se okupljamo u Bazilici stoga molimo i vas za pomoć.
Onda je pridodan novi oglas u kome doslovno piše DONIRAJ: Manuel crne 300 kuna, manuel bijele 100 kuna, pedal crne 500 kuna, pedal bijele 200 kuna.
Potom je još jedan oglas koji počinje sa stihovima pjesme, a onda kaže :“ Da biste lakše odlučili koje i koliko svirala želite donirati ovdije je prikaz i detaljnjije informacije o svih 12 kategorija svirala“....
Crkveni oci u bazilici Srca Isusova imaju svoje želje, a vjernici svoje mogućnosti. Kako se beznačajnim doimaju supružnici koji kao obitelj zarađuju sedam tisuća kuna mjesečno, u odnosu na cijenu restauracije crkvenih orgulja? Kako li je sićušan čovjek koji sa svojom obitelji živi od minimalne hrvatske plaće koja iznosi 3 000 kuna neto? Možda netko od zagrebačkih milijunaša navrati u baziliku pomoliti se, pa pročita oglas ili možda ovaj tekst, te na ime zagovora kod Isusa Krista bazilici za orgulje pokloni naprimjer milijun kuna?
Sve je danas moguće, jer su promjene i događaji učestali, ali u kom vremenskom roku, to je drugo pitanje. Vjerujem da su to - da je sve moguće - vjerovali i crkveni oci isusovci kada su se odlučili za restauraciju crkvenih orgulja za cijenu veću od četiri milijuna kuna.

Zouhar Zec Margareta










O ORGULJAMA BAZILIKE SRCA ISUSOVA U ZAGREBU NA INTERNETU SE NALAZI SLIJEDEĆI SADRŽAJ:

Bazilika Srca Isusova nalazi se u Palmotićevoj ulici.
Orgulje je izradila poznata radionica Rieger iz Jägerndorfa 1905. g. (tada Austrija, danas Češka), a 1975. talijanska tvrtka Zanin iz Codroipa izvršila je preuređenje i proširenje.
Sadašnje orgulje imaju 47 registara raspoređenih na 3 manuala i pedal. U njima su skladno povezani njemački i talijanski stil, a njihov ponos su obilno zastupljeni registri iz skupine principala. Ima samo 4 tzv. jezičnjaka (na svakom manualu i pedalu po jedan). Svaki manual tvori za sebe potpune orgulje s registrima glavnih skupina. Ovaj vrijedan instrument, osim litugijske upotrebe, često služi i u koncertne svrhe.





Post je objavljen 14.05.2019. u 13:10 sati.